Augustin Zegrean: Toni Greblă va fi SUSPENDAT doar dacă va fi trimis în judecată VIDEO

Şeful Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că judecătorul CCR Toni Greblă nu va fi suspendat din funcţie decât dacă va fi trimis în judecată, cu toate că DNA a cerut Senatului aviz pentru arestarea preventivă a acestuia.

03 feb. 2015, 16:08
Augustin Zegrean: Toni Greblă va fi SUSPENDAT doar dacă va fi trimis în judecată VIDEO

Augustin Zegrean a vorbit, marţi, despre situaţia judecătorului CCR Toni Greblă pentru care s-a cerut aviz pentru arestarea preventivă. Şeful CCR a explicat că a discutat şi în ultimele zile cu Toni Greblă, care neagă în continuare acuzaţiile care i se aduc.

„În cadrul CCR nu s-a schimbat nimic în situaţia lui pentru că legea e aceeaşi de săptămâna trecută. Fatpul că s-a cerut încuviinţarea arestării nu schimbă situaţia pentru că numai în cazul în care va fi trimis în judecată el va fi suspendat din funcţia de judecător. Noi nu avem nicio posibilitate, am discutat şi cu colegii. Soluţia este la dumnealui, dacă îşi dă demisia sau nu. Dar nu ia în calcul această variantă. Am discutat cu dumnealui, este uimit şi spune că nu a făcut ce se spune acolo”, a declarat Augustin Zegrean, adăugând că „logic” ar fi ca Toni Greblă să fie audiat de Biroul Permanent al Senatului înainte de luarea unei decizii privind solicitarea DNA „pentru că orice om are dreptul să se apere”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer Senatului încuviinţarea arestării preventive în cazul judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte. De asemenea, DNA a decis extinderea urmăririi penale în cazul judecătorului CCR.

În referatul trimis de DNA Parlamentului se arată că Toni Greblă l-ar fi ameninţat pe directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Ciurel spune, potrivit documentului DNA, că Toni Greblă făcea presiuni în folosul companiei lui Ion Bîrcină, finul său. Directorul C.E. Oltenia  susţine că Toni Greblă l-ar fi ameninţat pentru că nu era de acord cu o compaensare de 10 milioane de lei cerută de firma lui Bîrcină.

Ce susţin procurorii în referat:

„Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor:

„Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.

În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.

La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.

Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.

CITEŞTE ŞI DNA cere aviz pentru arestarea lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională

Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN – TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ.

În tot anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie.”

Martorul a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de BÎRCINĂ, a făcut o recomandare şi jurnalistul BOGDAN CHIRIEAC.”

CITEŞTE ŞI Toni Greblă, audiat la DNA: Am răspuns întrebărilor legate de struţi, de rochiţe VIDEO

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

CITEŞTE ŞI Toni Greblă, despre cererea DNA: Nu îmi dau seama dacă era nevoie de solicitarea arestării

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la CC) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, susţin procurorii anticorupţie.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Iulian Iancu şi Lucian Şova sunt acuzaţi că, în perioada octombrie – noiembrie 2012, folosindu-se de funcţiile de conducere în PSD, ar fi intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA – Sucursala Bucureşti SA (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a partidului, cu prilejul desfăşurării, în 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău – Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată. În acest context, SC Transmoldova SRL Oneşti ar fi facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.