AUR susține reorganizarea administrativ-teritorială a României: „Statul cheltuie sume uriaşe cu pensiile speciale şi cu sinecurile din aparatul administrativ!”

AUR susține reorganizarea administrativ-teritorială a României. Liderul partidului de opoziție, George Simion, crede că în prezent, modelul după care funcţionează administraţia publică din România nu este sustenabil.

21 apr. 2023, 14:30
AUR susține reorganizarea administrativ-teritorială a României: „Statul cheltuie sume uriaşe cu pensiile speciale şi cu sinecurile din aparatul administrativ!”

În opinia celor de la AUR, reorganizarea teritorial-administrativă a ţării trebuie să fie „o prioritate” pentru toate partidele şi societatea civilă. România nu-și mai permite să plătească „sinecuri”, respectiv pile de partid, susține partidul de opoziție.

„O dovadă în acest sens este chiar criza economică generată de gaura bugetară, dar şi de faptul că statul cheltuie sume uriaşe cu pensiile speciale şi cu sinecurile din aparatul administrativ. Soluţia există pentru a reduce risipa din bugetul naţional: reorganizarea teritorială şi, implicit, reforma administrativă, care să reducă numărul instituţiilor statului român cu două treimi.

Pentru a pune capăt actualului model deficitar este nevoie de asumarea unei reorganizări teritorial-administrative profunde. Acest lucru trebuie asumat drept un proiect de ţară pentru România, care să fie susţinut de toate partidele politice şi societatea civilă”, se arată într-un comunicat al AUR transmis, vineri, potrivit Agerpres.

 

AUR a pregătit programul de guvernare

 

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi mai multe organizaţii patronale a solicitat Guvernului Nicolae Ciucă reorganizarea teritorial-administrativă a ţării prin reducerea numărului de judeţe de la 41 (plus Bucureşti) la 15 şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, o inițiativă față de care AUR se poziționează categoric „pro”.

„Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) susţine propunerea formulată de CCIR, ea regăsindu-se printre primele 5 priorităţi ale programului de guvernare al AUR. Însă, pe lângă reforma teritorial-administrativă a României, AUR va veni şi cu alte măsuri care vor conduce la eficientizarea statului român, dar şi la depolitizarea instituţiilor publice, precum reducerea de la 8 la 4 a numărului regiunilor de dezvoltare”, a declarat preşedintele AUR, George Simion, citat în comunicat.

Liderul AUR menţionează că aceste soluţii reprezintă „un proiect concret pentru ca România să iasă din criza bugetară, economică şi socială în care se găseşte, (…) un pas pentru a pune capăt blocajului administrativ în care ne aflăm”.

„PSD, PNL şi UDMR ne spun doar cum nu se pot pune în practică aceste soluţii de care România are nevoie. În schimb, noi, cei din AUR, susţinem că trebuie făcute de urgenţă aceste modificări în structura teritorial-administrativă a României, pentru că ţara nu va mai rezista mult în situaţia actuală”, a adăugat Simion.