Austeritatea la stat: Prime de peste 8000 de lei pe lună pentru aceşti bugetari

Companiile din subordinea Guvernului au distribuit angajaților aproape 200 de milioane de lei din profit.

25 sept. 2023, 09:30
Austeritatea la stat: Prime de peste 8000 de lei pe lună pentru aceşti bugetari

Cele aproximativ 200 de companii din subordinea Guvernului au distribuit pentru anul trecut angajatilor  bugetari 195,4 milioane de lei ca participare la profit. Cele mai mari sume au fost acordate de companiile din sectorul energetic, unde și rezultatele sunt semnificative, dar și de societăți precum Romsilva sau Registrul Auto Român (RAR). Cheltuiala salarială pe angajat a fost la aceste companii în medie de aproape 8.200 de lei pe lună anul trecut.

Marcel Boloş, avertisment dur despre banii românilor: 75 de miliarde de euro pot fi suspendate în orice clipă

Profit.ro a scris despre rezultatul record înregistrat pentru anul trecut de către companiile din subordinea Guvernului, 17,9 miliarde de lei profit brut, de trei ori și jumătate mai mult comparativ cu anul anterior.

Bani pentru bugetari, 10% din profitul net

Companiile de stat acordă salariaților sume reprezentând participare la profit în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de un salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul operatorului economic în exercițiul financiar de referință.

Important: Companiile de stat au încă o prezență importantă în economie. În timp ce unele, mai ales cele foarte mari din sectorul energetic, înregistrează profit, altele sunt pe pierdere, cum ar fi Tarom – 314 milioane lei, Unifarm 215 milioane lei, CFR Călători – 191 milioane lei.

Astfel, pentru anul 2022, cele mai mari sume au fost distribuite salariaților de Romgaz – 38,1 milioane lei, Romsilva – 34,5 milioane lei, Nuclearelectrica – 27 milioane lei și Hidroelectrica – 20,4 milioane lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Ce trebuie să scrie pe fluturaşul de salariu pentru a-ţi mai face concediul cu bani de la stat DOCUMENT
Dintre companiile controlate de către Guvern, 34 au acordat angajaților sume reprezentând participare la profit.

Totodată, aceste 201 companii au plătit la bugetul statului impozit pe profit de 2,79 miliarde lei, în timp ce dividendele cuvenite bugetului de stat se ridică la 6,1 miliarde lei, iar cele care revin altor acționari la 1,66 miliarde de lei.

Cele 201 companii au avut 163.258 de angajați anul trecut, cheltuielile de natură salarială pentru aceștia fiind de 16 miliarde de lei, rezultând o medie anuală de 97.963 lei de angajat/an și de 8.164 lei/angajat/lună.