Australia îndepărtează posibilitatea creării unei baze navale SUA pe teritoriul său

Ministrul australian al Apărării a anunţat că ţara sa nu va găzdui o bază militară navală americană, aşa cum se arată într-un raport comandat de către Departamentul american al Apărării, o propunere care a displăcut profund Chinei.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 09:06
Australia îndepărtează posibilitatea creării unei baze navale SUA pe teritoriul său

Presa australiană scrie că Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), un centru de studii de la Washington, a redactat un raport pe această temă la solicitarea Deprtamentului american al Apărării, care a fost trimis Congresului.

Acest raport evocă, între altele, posibilitatea utilizării Bazei Navale militare australiene Sterling, lângă Perth (vest), de către navele de război americane.

Însă ministrul australian al Apărării Stephen Smith a îndepărtat această idee, în cursul unui discurs susţinut miercuri seara. „Nu avem baze militare americane în Australia şi nu ne propunem să avem. Am vorbit însă despre un acces facilitat la instalaţiile noastre aeriene sau maritime. Nimic altceva”, a subliniat ministrul.

„Motivul strategic al acestui lucru este importanţa în creştere a Indiei şi importanţa în creştere a bazinului Oceanului Indian”, a adăugat el. Studiul evocat în presă „este un raport independent prezentat Guvernului Statelor Unite. Nu este vorba despre un document al Guvernului Statelor Unite”, a insistat Smith.

La începutul lui iunie, secretarul american al Apărării Leon Panetta a anunţat o redesfăşurare a celei mai mari părţi a Flotei navale americane către Oceanul Pacific până în 2020, în cadrul unei noi strategii militare a Statelor Unite axată asupra Asiei.

Cu câteva luni înainte, în noiembrie 2011, preşedintele american Barack Obama dezvăluia, în cursul unei vizite în Australia, o consolidare a prezenţei americane în regiunea Asia-Pacific, o măsură menită să răspundă ambiţiilor regionale ale Chinei, potrivit unor analişti.

Statele Unite dispun, din aprilie, de puşcaşi marini (US Marines) în Australia, câteva zeci pentru moment, dar al căror număr urmează să crească până la 2.500, într-un anumit orizont.

Decizia americană a provocat nemulţumire la Beijing. Însă ea a oferit asigurări celorlalte state din zonă, care au dedus că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii şi interesele în regiune, în faţa creşterii puterii şi revendicărilor Chinei.


loading...
Partenerii noștri