Austria ameninţă să EXCLUDĂ PROVIZORIU Grecia din spaţiul Schengen din cauza crizei imigranţilor

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a amenințat sâmbătă Grecia cu 'o excludere provizorie' din spațiul de liberă circulație Schengen dacă Atena nu-și întărește controlul la frontierele sale în fața afluxului de imigranți.

RomaniaTV.net
23 ian. 2016, 12:48

‘Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spațiul Schengen’, a declarat dna Mikl-Leitner într-un interviu pentru Die Welt, potrivit AFP.

‘Dacă un stat din (spațiul) Schengen nu-și îndeplinește obligațiile, atunci nu există nicio interdicție pentru a reflecta la aceasta’, a adăugat ministrul, calificând drept ‘mit’ ideea că ‘frontiera greco-turcă nu poate fi controlată’, potrivit Agerpres.

‘Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. (…) S-a vorbit mult, acum trebuie acționat. Este vorba de protejarea stabilității, ordinii, securității în Europa’, a insistat Johanna Mikl-Leitner.

Citeşte şi Miniştrii de Interne din ţări ale UE discută, luni, despre controalele la frontierele Schengen

Grecia, țară ce se confruntă cu o gravă criză economică, este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt și frontierele externe ale Uniunii Europene.

Sute de mii de imigranți au sosit pe insulele grecești venind de pe coastele Turciei, încercând astfel să ajungă în țările occidentale, în special în Germania.

Președinția luxemburgheză a Consiliului UE a respins în decembrie ipoteza excluderii Greciei din spațiul Schengen. ‘Juridic, nu este posibilă excluderea unui stat din zona Schengen’, afirma atunci ministrul luxemburghez al imigrației, Jean Asselborn.

La rândul ei, şefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat că actuala criză a imigranţilor extracomunitari riscă să conducă la destrămarea Spaţiului Schengen, scrie presa franceză. Întrebată în cursul unei dezbateri organizate la Forumul Economic Mondial de la Davos dacă gestionarea crizei imigraţiei riscă să conducă la suspendarea Tratatului Schengen, Lagarde a răspuns: „Da, aşa cred, dar este opinia mea strict personală”.

Totuşi, Christine Lagarde, a insistat asupra faptului că FMI apreciază că, gestionată adecvat, criza imigraţiei ar putea aduce avantaje economice pentru unele ţări.