Austria nu dă doi bani pe insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: „Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, relatează joi Euractiv.

14 sept. 2023, 10:54
Austria nu dă doi bani pe insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: „Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.

Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea. În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia, a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

”La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a adăugat el, potrivit Euractiv.

Austria blochează aderarea celor două ţări (la Schengen), motivând că se teme de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit guvernului austriac, România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele.

Ursula von der Leyen a subliniat miercuri că România şi Bulgaria au devenit deja un model ”arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările” de migranţi.

Citeşte şi: Taiwanul susţine că a detectat 68 de avioane de război chinezeşti în apropierea coastelor sale

”Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a adăugat şefa Comisiei Europene în discursul său privind starea UE.

Insistenţa guvernului austriac de a bloca intrarea celor două ţări est-europene în Schengen a fost criticată şi de partidul liberal NEOS, aflat în prezent în opoziţie.

”Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac de a ridica în cele din urmă veto-ul său incalificabil şi antieuropean”, a declarat eurodeputata Claudia Gamon pentru agenţia de presă APA, după încheierea discursului Ursulei von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Citeşte şi: Asigurarea coexistenței pașnice prin recunoașterea diversității religioase: O experiență unică a Republicii Kazahstan