Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate după ce o rachetă rusească a survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Ambasadorul rus, convocat la MAEIE

Ministerul Apărării din Republica Moldova a confirmat că au detectat vineri, la ora locală 10:18, o rachetă lansată de armata Rusiei din zona Crimeea care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova cu direcţia Ucraina. În acest context, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat că l-a convocat la discuții pe ambasadorul rus la Chișinău. 

10 feb. 2023, 14:53
Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate după ce o rachetă rusească a survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. Ambasadorul rus, convocat la MAEIE

O rachetă Kalibr lansată de armata Rusiei, din apropierea Peninsulei Crimeea, spre Ucraina, dar care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova provoacă îngrijorare la Chișinău. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.

„Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi”, se arată într-un mesaj al ministerului de Externe de la Chișinău, citat de deschide.md.

Citește și: Șeful Forțelor Aeriene din Ucraina susține că două rachete rusești Kalibr ar fi survolat vineri spațiul aerian al României și Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău confirmă informația. MApN nu confirmă, dar a trimis două MIG 21 în zonă

MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Citește și: Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Natalia Gavrilița a făcut anunțul

 

Rusia a efectuat vineri un ”atac masiv” cu rachetă şi drone kamikaze care a ”atins” mai multe instalaţii energerice în Ucraina, anunţă armata ucraineană. Presa ucraineană, care citeză o declarație a comandantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, scrie că două rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi survolat spațiul aerian al României, în apropierea granițelor cu Republica Moldova.

MApN nu confirmă informația privind rachete rușești care au traversat teritoriul aerian al României, dar trimite ”două MiG-21 LanceR au fost redirecționate către zona de Nord”.

Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MApN.