Autorităţile din Beijing vor să închidă sute de fabrici după emiterea alertei roşii de poluare

Autoritățile din Beijing au dat dispoziție sâmbătă unui număr de 1.200 de fabrici din jurul capitalei chineze, printre care și o rafinărie de petrol a gigantului Sinopec, să-și întrerupă activitatea sau să-și reducă producția, după ce vineri a fost emisă cea mai mare gravă alertă de poluare posibilă, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
17 dec. 2016, 11:49
Autorităţile din Beijing vor să închidă sute de fabrici după emiterea alertei roşii de poluare

Vineri, organismul chinez care supraveghează gradul de poluare a emis un avertisment valabil cinci zile privind valul de smog toxic care se răspândește spre nordul Chinei, dispunând închiderea unor fabrici, limitând traficul auto și activitatea în construcții și recomandându-le locuitorilor să rămână în locuințe.

Alerta roșie este emisă atunci când Indexul privind calitatea aerului, care măsoară poluanții din aer, este prognozat că va depăși 200 pentru mai mult de patru zile la rând, 300 pentru mai mult de două zile sau 500 pentru cel puțin 24 de ore.

Centrul de monitorizare a mediului din municipalitatea Beijing a înregistrat un nivel de 297 a calității aerului sâmbătă în jurul prânzului, după ce capitala a început să fie acoperită de valul de ceață toxică, în condițiile în care nivelul anterior înregistrat era de circa 120. Nivelurile de 301 până la 500 sunt periculoase pentru sănătate, scrie Agerpres.

Traficul pe străzile orașului era sâmbătă neobișnuit de scăzut, în condițiile în care mulți dintre cei 22 de milioane de locuitori au respectat restricțiile privind utilizarea automobilelor și au rămas acasă pentru a evita valul de ceață toxică.

„Voi sta acasă și mă voi odihni și nu voi ieși afară”, a declarat Wang Jianan, un locuitor din Beijing în vârstă de 23 de ani, care este profesor asistent.

În condițiile în care Crăciunul este la doar câteva zile distanță, alții au recurs la umor negru pentru a face față ultimului val de poluare. Un locuitor din capitală a postat pe WeChat, platformă chineză de mesagerie pe mobil, un desen în care Moș Crăciun apare aproape complet pierdut în smog, cu mesajul: „Nu găsesc China”.

Autoritățile municipale din Beijing au anunțat într-un comunicat că rafinăria Yanshan a Sinopec, cu o producție de 10 milioane de petrol pe an, o oțelărie a grupului Shougang și o fabrică a Cofco care produce tăiței și biscuiți se află printre cele 500 de unități care au primit ordin să reducă producția.

În comunicat sunt menționate și nu mai puțin de 700 de unități care au primit ordin să întrerupă total producția.

Organismul național de monitorizare a mediului a anunțat că va trimite echipe de inspectori pentru a verifica dacă uzinele respectă dispozițiile primite.

Sistemul de alertare pe culori a fost adoptat de China în cadrul strategiei sale de combatere a poluării. Nu mai puțin de 40 de orașe au emis astfel de alerte de poluare, dintre care 22 roșii, printre care principalul oraș producător de oțel, Tangshan, din provincia Hebei, și Jinan, din provincia Shandong, bogată în resurse de cărbuni.

În Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, indicele de calitate a aerului a fost de 500, motiv pentru care oțelăriile au primit ordin să-și reducă activitatea.

Citeşte şi Beijing: Prima alertă de COD ROŞU de poluare severă