Autorităţile din Chile dresează câini pentru detectarea coronavirusului

Poliţia din Chile a început să dreseze câini pentru a depista coronavirusul prin detectarea prezenţei virurusului în transpiraţie, relazează AFP. Iniţiative similare au fost aplicate şi în Franţa şi Marea Britanie.

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 06:04
Autorităţile din Chile dresează câini pentru detectarea coronavirusului

Autorităţile au selectat trei Golden Retriever şi un Labrodar cu vârste cuprinse între patru şi cinci ani. Aceştia au fost utilizaţi anterior pentru depistarea stupefiantelor, materialelor explozibile sau a persoanelor dispărute.

Citeşte şi: Cel mai avansat vaccin pentru COVID-19 intră în ultima fază a testelor clinice. Medic: „Este o veste bună”

Programul a luat naştere prin colaborarea dintre poliţia naţionale din Chile, a carabinierilor şi a speciliaştilor de la Universitatea Catolică din Chile.

”Virusul nu are miros, ci mai degrabă infecţia care generează modificări la nivelul metabolismului”, care se traduc la rândul lor într-un tip particular de transpiraţie, care ”poate fi reperată de câine”, a explicat pentru AFP Fernando Mardones, profesor de epidemiologie veterinară.

Potrivit profesorului de epidemiologie veterinară s-a dovedit faptul că patrupedele pot detecta boli precum tuberculoza, infecţiile parazitare şi chiar şi unele cancere în stadii incipiente. Câinii posedă 330 de milioane de receptori olfactivi şi au o capacitate de detectare a mirosurilor de cincizeci de ori mai bună în comparaţie cu oamenii.

De asemenea, câinii pot percepe micile modificări ale temperaturii corporale, astfel putându-se afla dacă o persoană este febrilă. La rândul lor, ei au un risc redus de a fi infectaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală.

Câinii au început dresajul în urmă cu o lună, cu ajutorul probelor de transpiraţie prelevate de la pacienţii internaţi la clinica Universităţii Catolice din Chile.

Specialiştii speră că animalele de companie să fie operaţionale până în luna august şi vor utilizaţi în gări, aeroporturi sau dispensare.