Autorităţile din Rusia au reţinut un medic care a făcut publice problemele din strategia naţională în lupta cu COVID-19

Medicul rus Anastasia Vasilyeva a fost reţinut joi, 2 aprilie, după ce a făcut publice problemele din strategia naţională în lupta cu Covid-19.

RomaniaTV.net
04 apr. 2020, 13:13
Autorităţile din Rusia au reţinut un medic care a făcut publice problemele din strategia naţională în lupta cu COVID-19

Natalia Zviagina, directorul Rusiei al Amnesty International, a declarat: „Este uimitor faptul că autoritățile din Rusia par să se teamă mai mult de critici decât pandemia COVID-19 care este mortală. Aceștia justifică arestarea și reținerea Anastasiei Vasilyeva, sub pretextul că ea și colegii ei au încălcat restricțiile de călătorie – de fapt, încercau să livreze echipamente de protecție vitală medicilor la un spital local.

Ţinând-o în spatele gratiilor, își expun adevăratul motiv – sunt dispuși să pedepsească profesioniștii din domeniul sănătății care îndrăznesc să contrazică narațiunea oficială rusă și să expună defectele sistemului public de sănătate„.

Citeşte şi COVID-19. Spania este noul focar al pandemiei, peste 900 de decese, pentru a doua zi consecutiv

Reținerea acestui medic este cu atât mai absurdă, cu cât este o profesionistă din domeniul medical care s-a angajat să apere dreptul la sănătate în prima linie în lupta cu COVID-19. În schimb, se află în spatele gratiilor, pentru că îndrăznește să critice autoritățile.

Accesul la informații este un aspect cheie al dreptului la sănătate. Toată lumea are dreptul să fie informată cu privire la eforturile care se depun. Eșecul de a garanta acest drept pune în pericol sănătatea tuturor.
Autoritățile ruse trebuie să o elibereze imediat pe Anastasia Vasilyeva, pe care Amnesty International o consideră prizonieră, și să investigheze comportamentul nedrept al poliției în timpul arestării. Se pare că au sufocat-o și au lovit-o în abdomen, după care a leșinat„, a mai spus Natalia, potrivit Amnesty.org.

A fost acuzată de „nerespectarea regulilor de conduită”

Anastasia Vasilyeva, împreună cu alţi colegi din sindicatul Alianța medicilor și jurnaliștii au fost reținuți la intrarea în Okulovka, un sat din regiunea Novgorod (vestul Rusiei). Voluntarii aduseseră măști și alte echipamente de protecție pentru medici din spitalul local.

Aceștia au fost acuzați de „nerespectarea regulilor de conduită pentru a preveni o situație de urgență” și au fost eliberați ulterior.

Citeşte şi COVID-19. Marea Britanie a depăşit China la numărul de morţi. Cel mai negru bilanţ în Regatul Unit, de la începutul pandemiei

Cu toate acestea, Anastasia Vasilyeva nu a fost lăsată să părăsească secția de poliție și a fost târâtă înapoi în interior.

Ea a fost sufocată și lovită în abdomen, iar unui avocat i-a fost refuzat accesul la ea timp de aproximativ șase ore.