Un fost comandant al grupării Wagner a fugit în Norvegia: „Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner”

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia trecând clandestin graniţa sub lătratul câinilor grănicerilor şi focurilor de armă trase din spate de agenţii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), spune el într-o înregistrare video difuzată de un site anti-Kremlin.

17 ian. 2023, 09:50
Un fost comandant al grupării Wagner a fugit în Norvegia: „Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner”

Conform declaraţiei sale difuzate de organizaţia rusă Gulagu.net pe Telegram, acest fost comandant din gruparea Wagner a reuşit să fugă din Rusia pe 12 ianuarie, traversând frontiera către Norvegia în apropierea localităţii de graniţă Nikel, în regiunea Murmansk.

”Alergam, alergam şi iar alergam pe un teren îngheţat până când am ajuns în prima localitate (norvegiană) şi am cerut ajutor”, afirmă în înregistrare fostul comandant Andrei Medvedev, relatează luni agenţia EFE.

El s-a adresat apoi forţelor de securitate norvegiene şi a cerut azil politic şi protecţie internaţională în Norvegia, fiind apoi transferat într-un centru din capitala Oslo destinat persoanelor care au încălcat legislaţia privind trecerea frontierei.

”Mă bucur mult că mă aflu în Norvegia şi de modul în care sunt tratat”, a recunoscut Andrei Medvedev.

Este prima dată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina când un fost comandant al uneia dintre unităţile Wagner – grupare implicată puternic în această campanie şi care a avut un rol semnificativ în recenta capturare a oraşului Soledar – reuşeşte să fugă din Rusia în Europa.

Andrei Medvedev a activat în cadrul unui detaşament de asalt al acestei grupări şi acum afirmă că doreşte să depună mărturie şi să-l expună pe fondatorul grupării, Evgheni Prigojin. ”Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner”, mai spune fostul comandant.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu, avertizare cruntă pentru români: „Vei muri de foame. Tu, părinţii tăi, bunicii tăi. Ne putrezesc grânele în hambare şi portul Constanţa e blocat, exportăm cerealele Ucrainei”

Acesta a părăsit Wagner imediat după ce şi-a încheiat contractul de patru luni semnat pe 6 iulie 2022. El a fost în acest timp martor la multe execuţii extrajudiciare ale serviciilor de securitate ale lui Evgheni Prigojin împotriva celor care au refuzat să lupte contra ucrainenilor şi doreau să părăsească rândurile grupării de mercenari, afirmă Gulagu.net, care mai susţine că Prigojin a cerut şi capturarea lui Andrei Medvedev după ce acesta a părăsit gruparea.

Într-un interviu difuzat de către ONG-ul Gulagu, cel care afirmă că este un dertor, spune că i-a fost prelungit contractul împotriva voinţei sale, după mai multe luni de luptă în Ucraina, în serviciul acestei organizaţii ruse condusă de către omul de afaceri Evgheni Prigojin.

”Foştii mei angajaţi au încercat să mă găsească, societatea Wagner, Prigojin şi banda sa, FSB-ul (Securitate de Stat Rusă). Ei au emis un aviz de căutare cu privire la crimă (împotriva mea) prin Ministerul rus de Interne”, declară tânărul.

”Eram ameninţat să fiu răpit, asasinat, împuşcat şi chiar mai rău, condamnat la baros ca Nujin”, un fost deţinut şi dezertor din Wagner, a cărui execuţie înfiorătoare cu barosul a fost filmată şi făcută publică la jumătatea lui noiembrie.

El dă asigurări că a fost şeful unei secţii de 12 oameni şi povesteşte că a traversat un râu îngheţat, Pasvik, care desparte Rusia de Norvegia, în Marele Nord, cu o patrulă rusească pe urnele sale.

”Am auzit lătrături de câini, m-am întors, am văzut oameni cu lanterne la aproximativ 150 de metriâ care fugeau către mine”, declară el.

”Am auzit două focuri de armă, gloanţele au şuierat nu prea departe. Am fugit pe gheaţă şi ajutându-mă de lumina caselor vreo doi kilometri”, continuă el.

Citeşte şi: Un militar rus şi-a omorât trei colegi şi a rănit alţi 16 după ce a detonat din greşeală o grenadă într-un dormitor