Autorităţile din Vanuatu ordonă evacuarea totală a insulei Ambae ca urmare a erupţiei vulcanului Manaro Voui

Autoritățile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea masivă și obligatorie a insulei Ambae, unde a fost declarată stare de urgență ca urmare a erupției vulcanului Manaro Voui, potrivit mass-media locale citate de EFE și AFP.

RomaniaTV.net
28 sept. 2017, 05:16
Autorităţile din Vanuatu ordonă evacuarea totală a insulei Ambae ca urmare a erupţiei vulcanului Manaro Voui

„Viețile oamenilor din Ambae sunt pentru noi o prioritate”, a declarat premierul acestui arhipelag din sudul Pacificului, Charlot Salwai, ordonând evacuarea obligatorie care trebuie încheiată până la 6 octombrie, notează ziarul Vanuatu Daily Post.

Vulcanul, a cărui alertă a fost ridicată la categoria 4 din 5, continuă să arunce pietre, gaz vulcanic, ploaie acidă și cenușă peste Ambae, unde se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Gestionarea a Pericolelor din Vanuatu.

Potrivit Daily Post, 35 de centre de adăpost au fost înființate în vestul și estul insulei, însă acestea sunt supraaglomerate, iar sinistrații sosesc în continuare. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat miercuri că autoritățile iau în considerare solicitarea sprijinului altor țări, dacă erupția se înrăutățește. 

Vulcanul, cunoscut și sub numele de Lombenben și înalt de 1.500 de metri, este activ de câteva săptâmâni, însă sâmbătă a început brusc să arunce cenușă și lavă în miezul nopții.

Potrivit coordonatorului în caz de dezastre pentru provincia Penama, Manuel Ure, miercuri, persoanele din centrele de adăpost aveau nevoie disperata de apă, produse sanitare și de igienă.

Guvernul din Vanuatu a declarat stare de urgență, punând la dispoziție circa 2 milioane de dolari pentru consumabile și alte tipuri de asistență.