Autoritățile învață din greșeli! MAI va achiziționa 27 de perne pneumatice pentru salvarea persoanelor

Ministerul de Interne va achiziționa 27 de perne pneumatice pentru salvarea persoanelor în cazul incendiilor sau a tentativelor de suicid.

29 mart. 2021, 18:29
Autoritățile învață din greșeli! MAI va achiziționa 27 de perne pneumatice pentru salvarea persoanelor

Autoritățile învață din greșeli! Ministerul de Interne a anunțat că va achiziționa 27 de perne pneumatice pentru salvarea persoanelor în cazul incendiilor sau a tentativelor de suicid. Instituția a analizat practicile din alte țări și susține că acestea nu pot fi folosite în orice situații.

Utilizarea pernelor pneumatice în misiunile de salvare ale pompierilor se recomandă doar ca soluție excepțională, în cazul în care toate celelalte modalități de intervenție nu sunt viabile, transmite MAI într-un comunicat de presă.

Citește și: Pagube de milioane după protestul de la metrou! Cât s-a pierdut într-o singură zi

„Se recomandă utilizarea pernelor de salvare ca ultimă soluție, atunci când nu se pot folosi scara manuală, autoscara mecanică și/sau căile de evacuare convenționale. De asemenea, în cazul tentativelor de suicid, perna de salvare se va operaționaliza și aloca la intervenție, concomitent cu celelalte tipuri de tehnică, pe principiul minimizării riscului de deces în situația săvârșirii actului suicidal ori a căderii necontrolate sau involuntare a persoanei în cauză.

Cel mai important aspect avut în vedere se referă la salvarea victimei, fără a-i fi pusă în pericol sănătatea sau viața. Astfel, timpul de umflare variază în funcție de dimensiunile și volumul pernei, între 30 și 120 secunde, de la momentul amplasării în spațiul optim de utilizare (suprafață plană, fără obstacole). Intervalul de timp la care pernele pot fi folosite între salvări/salturi variază între 10 și 30 secunde. Pentru mânuirea pernei sunt necesare, în funcție de dimensiunea acesteia, între două și șase persoane, la care se adaugă alte două pentru mânuirea accesoriilor folosite pentru umflare”, transmite ministerul.

S-au luat în calcul practici din mai multe țări
„Utilizarea pernelor pneumatice de salvare implică riscuri majore asupra vieții persoanelor salvate și salvatorilor, principalii factori de pericol constituindu-i poziția persoanei care efectuează saltul, locul unde aceasta aterizează pe suprafața pernei și efectul de proiectare a corpului în direcții care nu pot fi anticipate, din cauza elasticității sistemului”, potrivit Ministerului de Interne.

Citește și: Scandal la protestele anti-restricţii, din Bucureşti. Protestatar luat cu forţa de jandarmi. Manifestaţii şi în alte ORAŞE! – VIDEO

Autoritățile învață din greșeli! Ministerul de Interne a decis achiziționarea a 27 de perne pneumatice de salvare SP60, respectiv 226 de tip SP 16, pentru a fi repartizate la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din fiecare județ și Municipiul București.