Autorităţile norvegiene resping cererea lui Breivik de a participa la înmormântarea mamei sale

Autorităţile penitenciarelor norvegiene au respins cererea lui Anders Behring Breivik de a merge la înmormântarea mamei sale, care a decedat în urma unei boli îndelungate, a anunţat marţi avocatul acestuia, citat de AFP.

RomaniaTV.net
26 mart. 2013, 15:05
Autorităţile norvegiene resping cererea lui Breivik de a participa la înmormântarea mamei sale

Condamnat la pedeapsa maximă – 21 de ani de închisoare cu posibilitate de prelungire – pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011, Breivik a solicitat dreptul de a asista la funeraliile lui Wenche Behring Breivik, care a decedat vineri la vârsta de 66 de ani.

Dar conducerea închisorii Ila, din apropiere de Oslo, unde extremistul îşi ispăşeşte pedeapsa, a decis marţi să-l menţină într-un regim de detenţie de foarte mare securitate şi a refuzat cererea acestuia, a anunţat avocatul Tord Jordet, într-un e-mail trimis AFP.

Izolată după carnagiul comis de fiul ei, care în prezent are 34 de ani, Wenche Behring Breivik era membrul familiei cel mai apropiat de ucigaş, pe care l-a descris drept „călcâiul lui Ahile” al ei.

Ea şi-a crescut singură fiul şi pe sora vitregă a acestuia şi, foarte devreme, serviciile sociale au dezvăluit o posibilă carenţă de îngrijire a băiatului. Semnalele de alarmă nu au avut ca urmare o măsură de plasament.

La vârsta adultă, el s-a întors să locuiască cu ea şi acolo şi-a planificat atacurile.

Acuzându-şi ţintele că facilitează multiculturalismul, Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului de centru-stânga din Oslo, provocând moartea a opt persoane, după care a deschis focul asupra unei reuniuni a Tineretului laburist pe insula Utoeya, provocând moartea altor 69 de persoane, majoritatea adolescenţi.