Autorităţile se pregătesc de cea mai puternică furtună, s-a decretat STARE DE URGENŢĂ. „Este un uragan foarte mare”

Autorităţile americane au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Carolina de Sud şi Virgina din cauza uraganului Florence, care ar putea fi cea mai puternică furtună care a lovit vreodată regiunea, scrie The Guardian.

RomaniaTV.net
11 sept. 2018, 09:33
Autorităţile se pregătesc de cea mai puternică furtună, s-a decretat STARE DE URGENŢĂ. „Este un uragan foarte mare”

Uraganul Florence, care va ajunge joi în SUA conform meteorologilor, va aduce rafale de vânt catastrofale şi inundaţii.

Fiind o furtună de categoria patru – a doua cea mai puternică în clasificarea Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) – Florence va fi prima furtună de o asemenea magnitudine care va ajunge în regiuni atât de nordice de pe Coasta de Est.

Centrul Naţional al Uraganelor (NHC) din SUA a avertizat că furtuna va fi extrem de periculoasă.

Florence este „mare, puternică şi … nimic nu o poate opri”, a declarat Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud. „Iar atunci când va lovi Curentul Golfului pe vreme mai caldă, va avea o intensitate mărită”, a adăugat el.

McMaster a dispus ca evacuarea zonelor de coastă să înceapă marţi la prânz. El a precizat că valurile imense cauzate de furtună ar putea atinge trei metri şi a estimat că un milion de cetăţeni vor părăsi zona.

„Este un uragan foarte mare”, a declarat el, subliniind că viteza estimată a vântului ar putea fi mai mare decât cea din cele mai devastatoare furtuni din ultimii 30 de ani.

El a declarat, sâmbătă, stare de urgenţă în Carolina de Sud. La fel au făcut şi guvernatorii din Virginia, Carolina de Nord şi Maryland. Într-o asemenea situaţie, oficialii pot emite ordine de evacuare, crea adăposturi şi interzice călătoriile.

Guvernatorul Virginiei a ordonat, de asemenea, evacuarea marţi dimineaţă a unor rezidenţi din zonele de coastă cu altitudine joasă. Oficialii au afirmat că 245.000 de persoane locuiesc în zona afectată, dar au avertizat că furtuna ar putea afecta tot statul.

În Carolina de Nord, au fost emise ordine de evacuare pentru Dare County şi insula Hatteras.

Unii meteorologi sunt îngrijoraţi deoarece furtuna pare că îşi va încetini viteza de deplasare chiar în momentul în care va ajunge pe Coasta de Est, la fel cum a făcut şi uraganul Harvey, care a adus cantităţi uriaşe de ploi torenţiale peste Houston de-a lungul mai multor zile în 2017. Furtuna a creat atunci pagube de 125 de miliarde de dolari.