Autorul atacului armat de la Tucson, condamnat la închisoare pe viaţă

Autorul atacului armat de la Tucson (Arizona, sud-vest), care a ucis şase persoane şi a rănit-o grav pe aleasa Gabrielle Giffords în ianuarie 2011, a fost condamnat joi la şase pedepse cu închisoarea pe viaţă, câte una pentru ficare persoană ucisă, anunţă presa locală, relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 20:26
Autorul atacului armat de la Tucson, condamnat la închisoare pe viaţă

Jared Loughner, în vârstă de 23 de ani, a pledat vinovat în august, pentru a evita o eventuală condamnare la moarte. El îşi va petrece restul vieţii la închisoare, fără posibilitatea eliberării condiţionate.

„Nu va mai avea niciodată ocazia să folosească o armă”, a declarat judecătorul federal Larry Burns citind sentinţa. „Probele arată că ştia perfect de bine ceea ce făcea, în pofida bolii sale mentale”, a adăugat el.

Potrivit presei locale, sentinţa prevede, din punct de vedere tehnic, şapte pedepse consecutive cu închisoarea pe viaţă – şase pentru victime şi una pentru tentativă de asasinare a Gabriellei Giffords -, urmate de 140 de ani de închisoare.

Sentinţa este pronunţată în cadrul unui acord încheiat între Biroul procurorului şi avocaţii tânărului, după ce acesta a recunoscut că este vinovat pentru 19 dintre cele 49 de capete de acuzare pentru care ar fi urmat să răspundă în cazul unui proces.

Jared Loughner a deschis focul, la 8 ianuarie 2011, în parcarea unui supermarket în care membra Congresului american Gabrielle Giffords susţinea o reuniune publică, omorând şase persoane, inclusiv o fată în vârstă de 9 ani şi un judecător federal.

Gabrielle Giffords, care a demisionat în ianuarie, a fost prezentă la şedinţă dar nu a vorbit, lăsându-l să facă acest lucru pe soţul său, Mark Kelly.

„Gabby ar da viaţa sa în schimbul fiecăreia dintre cele pe care le-aţi luat în acea zi”, a declarat el, citat de postul local de televiziune Tucson KVOA. „Aţi încercat să creaţi o lume la fel de sumbră şi rea ca a dumneavoastră. Dar amintiţi-vă că aţi eşuat”, a adăugat el.

Numeroase alte victime au venit să depună mărturie, la fel ca Mavanell Stoddard, al cărei soţ, în vârstă de 76 de ani, a murit apărând-o cu corpul său. „Aţi uitat să întoarceţi arma împotriva dumneavoastră”, i-a spus ea lui Jared Loughner, potrivit NBC News.