Autostrada Moldovei, aproape să fie construită complet de un antreprenor român. Încă un succes bifat de „Regele Drumarilor”, Dorinel Umbrărescu

Încă un succes pentru antreprenorul român Dorinel Umbrărescu. „Regele Drumurilor" a câștigat la licitație execuția unui nou lot din Autostrada Moldovei, A7. Astfel, compania UMB ar putea realiza drumul de mare viteză de la Buzău la Pașcani. În total, ar putea lucra pe 10 dintre cele 13 loturi. 

22 dec. 2022, 19:33
Autostrada Moldovei, aproape să fie construită complet de un antreprenor român. Încă un succes bifat de „Regele Drumarilor”, Dorinel Umbrărescu

Dorinel Umbrărescu este cunoscut drept cel mai puternic și serios drumar din România. Afaceristul din Bacău a mai câștigat un contract pentru construcția unui lor din A7, mai precis Lotul 1 Săucești – Trifești, cu o lungime de 30,3 kilometri de pe tronsonul Bacău – Pașcani. Contractul are o valoare de 1,63 miliarde de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Constructorul are la dispoziție 30 de luni pentru ca lucrările să fie gata. Astfel, el trebuie să finalizeze lucrările de pe Lotul 1 până în iunie 2025.

Contractul include constructia a 34 de poduri și pasaje dar și a unui viaduct de o complexitate tehnica ridicata (567 metri) și poate fi semnat după 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații, au transmis președintele Companiei de Drumuri, Cristian Pistol, și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, citați de EconoMedia.ro.

Pentru Lotul 1 Săucești – Trifești au depus oferte 7 constructori și asocieri din Romania, Turcia și Ucraina.

UMB a câștigat contractele pentru toate cele trei loturi ale Autostrăzii Bacău – Pașcani, ultima secțiune a Autostrăzii Moldovei, A7. Este vorba despre Lotul 1 (Săucești – Trifești), Lotul 2 (Trifești – Gherăești) și Lotul 3 (Mircești – Pașcani). Astfel, constructorul băcăuan are șanse mari să lucreze pe toate șantierele de la Buzău până la Pașcani, ceea ce ar însemna garanția respectării bornei PNRR, august 2026, și chiar șanse de a devansa termenele. Astfel, compania românească ar construi 10 dintre cele 13 loturi ale A7.

Respectarea termenului de finalizare a lucrărilor depinde foarte mult și de contestații, răspunsurile comisiei de evaluare din CNAIR și viteza cu care statul își face treaba la exproprieri, avize și autorizații.

 

Ce proiecte urmărește Dorinel Umbrărescu, din Autostrada Moldovei

 

Pentru un orizont scurt de timp, CNAIR trebuie să anunțe câștigătorii pentru Loturile 2 și 3.

„Pentru Lotul 2 (Trifești – Gherăești) – cu o lungime de 18,99 km și o valoare estimată de 1,60 miliarde de lei (fără TVA) – au depus oferte 8 constructori și asocieri din România, Turcia și Ucraina.

Pentru Lotul 3 (Mircești – Pașcani) – cu o lungime de 28.09 km și o valoare estimată de 2,21 miliarde de lei (fără TVA) – au depus oferte 8 constructori și Asocieri din România, Turcia și Ucraina. Construcția acestei autostrăzi este finanțată prin PNRR și are o valoare totală estimată la 5,85 miliarde de lei (fără TVA). Perioada de execuție prevăzută în contract este de 30 de luni”, precizează sursa citată.

Pentru ambele, Dorinel Umbrărescu s-a oferit să execute lucrările.

Pentru Focșani – Bacău, CNAIR va desemna până la finalul anului câștigătorul, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Autostrada Moldovei conține sectoarele Ploieșți – Buzău (63 km), Buzău – Focșani (82 km), Focșani – Bacău (97 km) și Bacău – Pașcani (77 km).