Care este termenul de finalizare pentru Autostrada Moldovei. Au fost desemnați constructorii pentru primul lot din A7 | EXCLUSIV

Demararea lucrărilor pentru Autostrada Moldovei este din ce în ce mai aproape. Proiectul conține patru tronsoane.
Andi Miron
19 apr. 2022, 11:21
Care este termenul de finalizare pentru Autostrada Moldovei. Au fost desemnați constructorii pentru primul lot din A7 | EXCLUSIV

Veste importantă pentru români, în special pentru cetățenii din regiunea Moldovei. Lucrările la cel mai așteptat proiect de infrastructură rutieră, autostrada A7, ar putea debuta în curând, după ce au fost desemnați cei trei câștigători pentru execuția celor trei loturi ale primului tronson din drumul de mare viteză, Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,2 kilometri.

Autostrada Moldovei va avea o lungime de 320 de kilometri. Primul lot al tronsonului Ploiești – Buzău din A7 este Dumbrava – Mizil, cu o lungime de 21 de kilometri, al doilea Mizil – Pietroasele, de 28,3 kilometri, iar cel de-al treilea Pietroasele – Municipiul Buzău, cu o lungime de 14 kilometri.

 

Când ar putea fi gata Autostrada Moldovei

 

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, a oferit mai multe informații despre proiectul de infrastructură pentru RomâniaTV.net.

Oficialul de la Compania Națională de Infrastructură Rutieră susține că lucrările ar putea începe la sectorul Ploiești – Buzău chiar din mai, după semnarea contractelor și acordarea celor 30 de zile pentru organizarea șantierelor, însă cu o condiție, dacă nu vor exista contestații în urma licitațiilor. Pentru unul dintre loturi a fost depusă deja o contestație.

În cazul în care vor exista contestații, câștigătorii proiectelor ar putea fi desemnați în vară.

„În cazul în care vor exista contestații, instanța va decide. Până la începutul lui iunie ar putea fi stabiliți câștigătorii pentru contractele de execuție, la cele trei loturi din primul tronson”, a declarat Alin Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.

Termenul pentru finalizarea autostrăzii este anul 2026.

„Până la începutul lui 2023 trebuie să avem contractele semnate pentru toate loturile. Avem apoi termenul de 20 de luni pentru execuție, deci în 2025-2026 ar trebui să se circule pe autostradă de la București la Pașcani. 

Termenul de finalizare al întregului proiect este stabilit prin PNRR, 2026″, a mai transmis oficialul MT.

Pe lângă Ploieșți – Buzău (63 km), Autostrada Moldovei mai conține tronsoanele Buzău – Focșani (82 km), Focșani – Bacău (97 km) și Bacău – Pașcani (77 km).

16 kilometri de autostradă există deja în Moldova, parte a Centurii Bacăului. În total, centura are aproape 31 de kilometri, un proiect realizat de către Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai eficienți antreprenori din România în dezvoltarea infrastructurii rutiere.

 

Până la finalizarea Autostrăzii Moldovei, românii sunt nevoiți să circule în continuare pe „Drumul Morții”

 

Constructorii vor trebui să se mobilizeze exemplar pentru a finaliza Autostrada Moldovei la termen. În ultimii ani, proiectele de infrastructură rutieră din România s-au împotmolit fie din cauza problemelor constructorilor, fie din cauza birocrației ori a organizării la nivelul CNAIR, fie din cauza decidenților politici.

În prezent, românii circulă din/către regiunile Moldovei/Muntenia pe DN2 (Drumul Național 2) /E85 (Drumul European 85), cunoscut și drept „Drumul Morții”.

Infrastructura DN2 nu face față aglomerației și vitezei cu care se circulă, motiv pentru care anual, sute de accidente sunt consemnate de Poliție. Pe acest drum sunt montate aproape 600 de cruci, în memoria celor decedați.

Din punct de vedere legal, drumul are doar câte o bandă pe sens și câte un acostament mai lat, asfaltat. Acostamentul consolidat, confundat de mulți șoferi cu o bandă mai îngustă, are o lațime de doar 2,5 metri, cu un metru mai puțin decât lățimea unei benzi de drum național și cu 1,25 metri sub lățimea unei benzi de autostradă. În cazul circulației pe acostament, se recomandă păstrarea unei distanțe de 1 metru față de marginea drumului.

În 2015, Guvernul avea în plan să construiască drum expres de la București la Suceava, nu autostradă. În 2016 s-a revenit la ideea autostrăzii și s-a scos la licitație proiectarea pentru A7, iar în 2018 au început activitățile de proiectare, finalizate.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici