Autostrada Pitești-Sibiu se licitează în toamnă. UE ne dă bani s-o facem

Lucrările ar dura trei ani și ar costa peste 3 miliarde de euro. De acest proiect s-au ferit toți șefii care s-au perindat pe la Transporturi.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 05:46
Autostrada Pitești-Sibiu se licitează în toamnă. UE ne dă bani s-o facem

Statul va scoate la licitație proiectul de autostradă Pitești-Sibiu în trimestrul 4 al acestui an, finanțarea lucrărilor fiind asigurată din fonduri europene prin programul POS-T 2014-2020, potrivit unei comunicări a Companiei de Autostrăzi, remisă RTV.NET. Execuția este estimată să dureze trei ani, iar costul lucrărilor ar putea depăși 3 miliarde de euro pentru cei 160 de km de autostradă.

„La momentul actual, obiectivul se află în faza de elaborare a documentației de atribuire pentru Revizuirea Studiului de Fezabilitate. Durata de revizuire a acestui Studiu este de șase luni”, spune Daniela Draghia, director CNADNR, în exclusivitate pentru RTV.NET.

În luna octombrie a anului trecut, un oficial din Ministerul de Externe suedez afirma că statul nordic ar fi dispus să finanțeze proiecte de infrastructură precum Pitești-Sibiu începând de la studiile de fezabilitate și până la lucrările efective. „Dezvoltarea proiectelor strategice în parteneriat reprezintă un element principal în cadrul unei colaborări win-win atât pentru România, cât şi pentru Suedia. Suedia este dispusă să finanţeze studii de fezabilitate, obişnuind să facă acest lucru în special în proiectele finanţate prin grant-uri, de obicei cu 50% din costuri ”, a precizat Karl Edberg, senior adviser în Ministerul Afacerilor Externe al Suediei.

Autostrada Pitești-Sibiu este singura din partea românească a Coridorului IV Pan-European încă nelicitată. Toți șefii care au trecut pe la Transporturi au evitat să demareze procedurile de licitație motivând că este un proiect prea scump pentru care nu se găsesc bani. În puţinele declaraţii oficiale, s-a spus că autostrada s-ar putea face în concesiune, dar, din ultimul răspuns al Companiei de Autostrăzi reiese clar că se va face din fonduri eruropene, cel mai probabil în procent de 85%.