Autostrada Transilvania: STRABAG a realizat 42% din lucrările la lotul Chețani – Câmpia Turzii, pe care vrea să îl finalizeze în 2023, în ciuda ploilor din iunie

Contractul de finalizare a lotului-lipsă Chețani - Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3) a ajuns la un grad de realizare de 42%, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții constructorului STRABAG. În ciuda ploilor din luna iunie, aceștia sunt încrezători că până la finalul anului vor termina lucrările la cei aproape 16 kilometri. În luna mai, stadiul fizic pe noul contract privind acest lot din A3 se ridica la 25%.
Filip Stan
21 iul. 2023, 11:45
Autostrada Transilvania: STRABAG a realizat 42% din lucrările la lotul Chețani - Câmpia Turzii, pe care vrea să îl finalizeze în 2023, în ciuda ploilor din iunie

Facem tot posibilul să finalizăm anul acesta și considerăm că șansele să finalizăm proiectul sunt foarte mari, momentan suntem la un grad de realizare de 42%. Cu siguranță condițiile meteorologice sunt cele care au un impact major în finalizarea contractului. În luna iunie am avut un progres redus din cauza numeroaselor precipitații abundente care au afectat în special progresul pe partea de terasamente”, au declarat reprezentanții STRABAG.

Potrivit lor, în cadrul asocierii cu GEIGER pentru finalizarea lucrărilor la acest lot din A3, în sarcina STRABAG se află trei pasaje:

– Km 28 – pasaj DN15 pe autostradă: a fost finalizată montarea grinzilor. Este în curs de montare predale și realizare placă supra betonare

– Km 36 – pod peste Arieș: a fost finalizată infrastructura urmând ca în iulie să înceapă montarea grinzilor

– Km 37 – pasaj DN15 peste autostradă: a fost finalizată suprastructura și au început lucrările aferente rampelor pasajului

Autostradă printre dealurile buclucașe ale Transilvaniei

Mulți constructori care au câștigat contracte pentru execuția de autostrăzi în zona Transilvaniei, de la americanii de la Bechtel și până la grupul UMB, s-au lovit de problema alunecărilor de teren. Printre altele, terenul dificil al Ardealului i-au determinat pe unii constructori chiar să renunțe la contracte. Nu toți constructorii au însă ghinion.

Pe Autostrada Transilvania este al treilea lot pe care îl executăm și până în prezent putem să spunem că nu am avut probleme deosebite, iar soluțiile adoptate au fost cele potrivite pentru a păstra stabilitatea autostrăzii”, ne-au explicat reprezentanții STRABAG.

 

Provocările preluării de șantiere începute de alți constructori

Înainte de a fi preluat de noul constructor – asocierea STRABAG – GEIGER, lotul Chețani – Câmpia Turzii avea un grad de execuție de aproape 38% la momentul rezilierii contractului cu fostul constructor. Preluarea de șantiere începute de alți constructori poate prezenta însă unele provocări. „Partea de planificare și proiectare a avut o complexitate mai mare, fiind nevoie de realizarea unei expertize tehnice care să includă toate lucrările executate de constructorul precedent. În urma expertizei tehnice am constatat nevoia unor lucrări suplimentare rezultate din calculele de stabilitate și a studiului geotehnic refăcut, una dintre recomandările majore a fost demolarea unui podeț casetat executat parțial. Putem să menționăm și alte mici deficiențe identificate în expertiza tehnică, cum ar fi fisuri, crăpături în elementele de beton, armătură corodată etc”, ne-au explicat reprezentanții STRABAG.

DJ691 / STRABAG / Mai 2023

Un alt proiect rutier câștigat de STRABAG, după ce fusese început de alt constructor, este cel pentru „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 > (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975)”- Lotul 2 – km 5+800-12+975”.

În particular, cu referire la acest proiect, provocarea principală a fost stadiul intermediar în care au fost conservate lucrările până la momentul în care au fost preluate de STRABAG. Starea precară a amplasamentului a impus și a necesitat remedieri ample în ceea ce privește lucrările pentru lărgirea drumului, lucrări suplimentare care au dus la unele decalaje față de calendarul propus inițial, dar, deși neincluse în contractul inițial, STRABAG a fost nevoit sa le realizeze”, ne-au mai spus reprezentanții constructorului.

 

De ce abandonează unii constructori șantierele?

Întrebați care sunt motivele pentru care foștii constructori nu au dus la capăt lucrările contractate, reprezentanții STRABAG au amintit câteva dintre aspectele realității trăite de constructori în general și care au avut impact și asupra proiectelor companiei în special în perioada pandemică și post pandemică și cea generată de conflictul militar din proximitate: fluctuațiile prețurilor materiilor prime, lipsa acestora, dificultățile de aprovizionare, costuri crescute de finanțare, lipsa forței de muncă, impredictibilitatea mediului economic și chiar politico-militar.

Modernizare de drum județean cu piste de biciclete

Lucrările de execuție pentru proiectului „Modernizare DJ691” sunt în plină desfășurare și se derulează în paralel pe mai multe sectoare, înregistrând un progres de aproximativ 31%, au precizat reprezentanții STRABAG. Potrivit lor, la finele lunii iunie etapa de lărgire a drumului era finalizată pe un sector de 3 km și se afla în curs de execuție pe restul sectoarelor.

„Am turnat de asemenea și stratul de asfalt de bază pe sectorul care este realizată extinderea proiectului. În același timp, desfășurăm lucrări de relocare utilități existente de (gaze naturale și electricitate)”, au detaliat reprezentanții constructorului. Ca noutate, proiectul de modernizare a acestui tronson de drum județean include și realizarea de piste de biciclete. „Pista de biciclete are o lungime de 5,8 km si se va executa conform Proiectului Tehnic, pus la dispoziție de către Beneficiar. Nu este ușor de realizat din cauza productivității mai mici pentru aceste lucrări. Având in vedere ca nu este pe drumul critic, nu reprezintă o piedică în finalizarea proiectului în timp”, au subliniat reprezentanții STRABAG.

Întârzierile nu aduc beneficii nimănui

Ordinul de începere a lucrărilor pe acest proiect a fost emis de către Consiliul Județean Timiș în a doua jumătate a lunii aprilie (18 aprilie 2023), demararea lucrărilor urmând în consecință. „Echipa STRABAG cât și partenerii am depus eforturi constante pentru a compensa perturbările datorate condițiile meteo nefavorabile apărute”, au mai spus reprezentanții constructorului.

Profesioniștii STRABAG au arătat că în orice proiect de infrastructură, în timpul execuției, apar și o serie de situații neprevăzute și care îngreunează sau încetinesc temporar ritmul evolutiv al lucrărilor. „În cazul nostru, pe lângă deja amintitele condiții meteo nefavorabile, a căror frecvență a fost ridicată în ultimele luni, am întâmpinat și unele dificultăți de natură tehnică – lucrări suplimentare de consolidare terasament. De asemenea, traversarea la nivel cu calea ferată (care necesită anumite clarificări din punct de vedere tehnic) reprezintă o provocare suplimentară căreia dorim să-i facem față cu succes, deoarece întârzierile de orice natură nu aduc beneficii nimănui”, au explicat cei de la STRABAG.

 

Specialiștii consultați consideră că realizarea unui proiect de infrastructură depinde în mare măsura de persoanele de decizie din cadrul beneficiarului. „Particular, pentru acest proiect, observăm o mai mare flexibilitate și decizii mai rapide în cadrul autorităților județene, care a desemnat o echipă competentă și foarte implicată”, au apreciat reprezentanții constructorului.

Pentru realizarea acestui proiect, STRABAG a contractat și serviciile firmei INSTGAT SRL, care, potrivit unui anunț din SEAP, nu optează pentru plata directă a lucrărilor executate. „Din punct de vedere al relațiilor comerciale dintre STRABAG și subantreprenori, nu au existat niciodată dificultăți în ceea ce privește plățile. STRABAG mereu și-a respectat obligațiile asumate prin contract atât către subantreprenori cât și către beneficiari”, au conchis reprezentanții companiei.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări