Autostrada „Umbrărescu” A7 capătă contur. Imagini de senzație după zeci de ani de promisiuni politice

Perioada de execuție a lucrărilor pentru fiecare lot este de 30 de luni, astfel că – teoretic – autostrada A7 de la Focșani la Bacău ar trebui terminată până în vara lui 2025, însă UMB ar putea finaliza lucrările înainte de termen, măcar și parțial.

25 ian. 2023, 20:53
Autostrada „Umbrărescu” A7 capătă contur. Imagini de senzație după zeci de ani de promisiuni politice

Cel mai puternic drumar din România, constructorul UMB patronat de Dorinel Umbrărescu  este ,,aproape” de capacitatea maximă, cu aprox. 420 de kilometri de Autostradă și Drumuri Expres în șantier, contractați sau câștigați, a anunțat miercuri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

VIDEO: Umbrărescu a dat ordin pe șantierele Autostrăzii Moldovei: imagini spectaculoase cu cel mai așteptat drum de mare viteză din România
Invitat la PrimaNews, ministrul Grindeanu a anunțat că aprox. 250 de kilometri din cei 320 de kilometri (Buzău-Pașcani) ai Autostrăzii Moldovei ar putea fi construiți complet de UMB, iar utilajele există și se verifică prin sistemul ,,Registrul Utilajelor“, baza de date care semnalează dacă un constructor înscrie aceleași utilaje la două licitații în paralel. Întrebat despre capacitatea de mobilizare și dacă poate ,,duce” toate contractele/licitațiile câștigate, Sorin Grindeanu a spus că, toate contractele sunt în termene, ba chiar unele în avans : ,,…e ok…în acest moment este undeva la capacitatea maximă, aproape de capacitatea maximă, dar vreau să vă spun că pe toate contractele pe care această companie le are semnate cu CNAIR, pe toate le duce și este în termene, ba chiar le termină și înainte, sunt organizați în stil militar și asta e mare lucru…știți, un șantier nu e o farmacie. Pe A 7 (n.r Autostrada Moldovei) din 13 loturi pe 7 loturi are contracte, iar pe 3 loturi sunt contestații la CNSC. Foarte important, noi am dat drumul la Registrul Utilajelor, adică lucrurile (utilajele) se văd dacă se dublează și nu are capacitate. Totodată, a câștigat și financiar, a venit cu 85 % din evaluarea CNAIR. La modul în care lucrează nu am niciun semn de întrebare că nu are capacitatea pe șantierele pe care lucrează.”-Sorin Grindeanu.

Pe 12 ianuarie, la semnarea contractelor pentru loturile de mijloc ale secțiunii Buzău-Focșani, directorul UMB, Cornel Bunghiuz a explicat presei că firma dispune de 5000 de angajați și a garantat că și-au calculat foarte bine resursa umană și tehnică : ,,vă asigur că o să ne mobilizăm exemplar, aș putea spune militărește, astfel încât, așa cum am procedat până acum să terminăm și mai devreme pentru contractele pe care le avem în derulare. Organizarea o să o facem pas cu pas în funcție de evoluția timpului, vă asigur că vom termina în termen. Resursa acum este de 5000 de oameni care lucrează efectiv, nu doar pe A 7.”

Autostrada A7 devine „austostrada Umbrărescu”. Mesajul premierului Nicolae Ciucă
Dacă pentru loturile de mijloc ale Autostrăzii Buzău-Focșani turcii de la Tekfen au reclamat și au câștigat la CNSC din cauza CNAIR, pentru cele trei loturi dintre Bacău și Pașcani, Danlin a contestat capacitatea UMB : „Resursele tehnice, utilajele și echipamentele propuse de către ofertantul Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB – Tehnostrade nu dovedesc capacitatea tehnică a acestuia de a realiza în mod simultan mai multe contracte care se execută în același timp (sic !), condiție impusă prin cap 3.3 din specificații prin Fișa de date”, arată contestația Danlin XXL.

În premieră pentru România, toţi cei 320 de kilometri ai autostrăzii 7 Ploieşti –  Paşcani vor fi în execuţie în primăvara acestui an de firmele lui Umbrărescu. În România până acum s-a construit pe bază de „cioturi“ cu loturi inau­gurate pe 10-20 de kilometri şi nicio autostradă pe distanţe de peste 100 de kilometri nu s-au construit pentru a fi gata în acelaşi timp. În cazul A7 diferenţa o face faptul că finanţarea este prin PNRR, iar proiectul trebuie să fie gata până în 2026, altfel cei aproape 1,8 miliarde de euro nu vor mai fi decontaţi, ci vor fi plătiţi de la bugetul de stat.