Eşti sigur că ştii să foloseşti cardul bancar aşa cum trebuie?

Cardul de debit a ajuns un instrument bancar răspândit până şi în România: sunt peste 11 milioane de carduri valide aflate în circulaţie. RTV.net vă oferă o serie de sfaturi despre cum trebuie folosite cardurile de debit, astfel încât costurile dumneavoastră să fie cât mai mici.

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 12:52
Eşti sigur că ştii să foloseşti cardul bancar aşa cum trebuie?

Primul sfat pe care îl primiţi de la bancă, încă din scrisoarea în care primiţi cardul, este să nu divulgaţi nimănui codul PIN – codul care permite utilizarea cardului – şi nici să nu-l ţineţi scris în portofel sau (aşa cum au mai fost cazuri), chiar pe card.

Nu toate băncile vă spun însă cum să utilizaţi eficient un card de debit, şi prima regulă este aceea de a evita plata comisioanelor bancare.

Faceţi plăţi cu cardul la comercianţi, folosiţi mai puţin bancomatele

În căutare de noi surse de venit, aproape toate băncile din România, cu câteva excepţii, au început să comisioneze retragerile de numerar de la ATM (cunoscute mai ales sub numele de bancomate). Banii cash costă – băncile au cheltuieli cu transportul, cu angajaţii care distribuie banii la ATM -, aşa că aceştia trebuie recuperaţi de undeva, adică de la clienţi.

De la comisioane de câteva zeci de lei, la procente de 0,25%, băncile comisionează din ce în ce mai mult retragerile de lichiditate.

Statisticile BNR aferente lunii iunie arată că românii au făcut 31,5 milioane de plăţi cu cardul de debit şi au efectuat 57,4 milioane de retrageri de numerar. Valoarea retragerilor este însă de 26,5 miliarde de lei – pentru cea mai mare parte din această sumă clienţii au plătit comisioane -, în timp ce valoarea plăţilor prin POS este de numai 4,3 miliarde de lei – o diferenţă uriaşă.

O soluţie pentru evitarea acestor comisioane este plata la comercianţi prin intermediul terminalelor de tip POS. Pentru aceste plăţi comisioanele clienţilor sunt zero, serviciul fiind plătit de către comerciant băncii. Aşa că, în loc să retrageţi bani de la bancomat cu costuri pentru a merge apoi la cumpărături la magazinele de tip supermarket sau hypermarket (acestea sunt dotate aproape toate cu POS) sau la restaurant, mai bine plătiţi direct cu cardul. Numărul de teminale POS şi EFTPOS a crescut de la 80 de mii, respectiv 70 de mii în martie 2008 la 123 de mii, respectiv 118 mii în iunie 2012, astfel că plata cu cardul este acceptată în tot mai multe locuri.

Câteodată, însă, retragerea de numerar nu poate fi evitată, aşa că mergem la următoarea regulă:

Evitaţi să scoateţi bani de la bancomatele altor bănci

Dacă la retragerile de la bancomatele băncii dumneavoastră puteţi scăpa cu comisioane mai mici, retragerile de la bancomatele concurenţei sunt foarte scumpe! Aceste comisioane sunt fixate de către banca dumneavoastră şi nu de către banca de la care retrageţi banii, aşa că vă puteţi interesa destul de uşor cât de ridicate sunt.

De plidă, la o retragere de 100 de lei, comisioanele la cele mai sumpe bănci ajung la peste 5 lei!, echivalentul unei sticle de bere în oraş.

Dacă sunteţi posesorul unui card de credit este foarte important pentru buzunarul dumneavoastră să nu efectuaţi niciodată retrageri de la ATM, pentru că în cazul cardului de credit, comisioanele sunt uriaşe, fiind un instrument destinat exclusiv plăţilor.

Dar despre ce este cardul de credit, la ce e bun şi cum se foloseşte, într-un articol viitor.