Averea lui Costel Alexe. Soţia ministrului Mediului a cumpărat pe firmă un domeniu de 4 HECTARE la preţ de apartament

Costel Alexe, ministrul Mediului, deţine, un domeniu impresionant într-o localitate situată la 25 de kilometri de Iaşi. Complexul de recreere se întinde pe o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi şi a fost achiziţionat, prin firma şefului PNL Iaşi, în schimbul a doar 42.000 de euro, cam cât costă un apartament cu două camere. În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni, pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic, fără a preciza care este sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale. Totul se ridică la cel puţin 700.000 de euro, la care se adaugă valorile iniţiale ale terenului şi clădirilor. Costel Alexe nu a declarat niciun credit, iar veniturile familiei sale sunt de 40.000 de euro pe an, relatează Reporteris.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 11:03

Ferma deţinută de familia lui Costel Alexe se află la 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni. Liberalul deţine, prin firma soţiei, un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 metri pătraţi, suprafață construită la sol. Este despre un conac, grajd, saivan și fânar, conform Reporteris.

În octombrie 2015, firma Corporex, la care unic asociat este Raluca Alexe, a cumpărat întregul complex din Sculeni de la construcții Hidrotehnice (CH) SA în schimbul a doar 42.000 de euro, suma cu care poate fi achiziţionat un apartament cu două camere în Iaşi. Societatea Construcţii Hidrotehnice a fost controlată de deputatul PNL Mihai Lupu, din Constanța, și apoi de către fiica sa. Construcții Hidrotehnice a avut contracte de zeci de milioane de lei cu Direcția Regională Iași a Apelor Române.

În prezent, întreaga proprietate este în proces de modernizare, iar investiţia se ridică la câteva sute de mii de euro, notează sursa citată.

Ministrul Costel Alexe a refuzat să răspundă la întrebările legate de sursele de finanțare, scrie presa ieşeană. 

Domeniul deţinut de firma soţiei lui Alexe se întinde pe aproape patru hectare și cuprinde aproape 1.500 mp de clădiri reabilitate și multe amenajări conexe – cuști imense pentru păsări exotice, grajduri pentru cai și ponei, locuri de joacă, o viitoare piscină, cort pentru nunți.

Ministrul Mediului şi cei trei fraţi ai săi au luat în concesiune terenuri pe lac cu 500 de euro pe an

Conacul dispus pe trei niveluri are o amprenă de 211 metri pătraţi. Recent, i-a fost refăcută izolația exterioară, înlocuite geamurile cu tâmplărie PVC și termopan, schimbat tot acoperișul. Grajdul cu o suprafaţă de 932 de metri pătraţi a fost transformat dintr-o clădire insalubră într-o construcţie izolată termic, cu geamuri, uşi şi acoperiş. De asemenea, curtea este pavată cu dale pe sute de metri pătrați. Au mai fost ridicate un cort pentru evenimente, o căsuță cu loc de joacă pentru copii, mai multe adăposturi pentru animale.

„Planul familiei Alexe este să facă la proprietatea din Sculeni o agro-pensiune, un parc tematic. Cu spații de cazare, restaurant, sală de evenimente, cu o mini grădină zoologică, animale și păsări exotice. Un loc pentru nunți, botezuri, dar și pentru ieșenii care vor să iasă la aer în week-end”, a precizat o sursă din anturajul lui Costel Alexe, conform Reporteris.

Sursa citată precizează că această amenajare s-a ridicat la 200.000 de euro.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe, la Corporex nu există indicatori din bilanț pentru anii 2018-2019. Cele mai recente date disponibile sunt aferente anului 2017: cifră de afaceri netă de 96.000 lei și profit net de doar 448 lei. Firmă cu doi angajați. Obiectul de activitate: consultanță.

Firmele înregistrate la ferma Sculeni

La fostul grajd a fost stabilit sediul sociale pentru mai multe firme: Mobilis Ideas a fraților Mihai și Florin Alexe. Apoi, Arca Broderie având-o drept unic asociat pe Elena Costin, soacra ministrului, dar și, de anul trecut, Domeniul Arca.

Aceasta are ca obiect de activitate activități suport pentru interpretare artistică (spectacole). Unic acționar a fost Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, administrator fiind Ștefan Andrei Cazacu, consilier la același minister. Adică, șef și subaltern la Mediu, parteneri de business la Sculeni, umăr la umăr. Ulterior, Costel Alexe a cedat toate acțiunile soției sale, Raluca.

Grajdul ministrului Alexe, incubator de afaceri
Acestea sunt firmele care figurează cu sediul social pe proprietate din Sculeni, mai exact în fostul grajd:
1) Viber Agency, biroul 1, din 2017, asociat Elena Livia Bibire
2) Mobilis Ideas, biroul 2, din 2017, fabricare mobilă, asociați
Mihai Alexe și Florin Alexe, frații ministrului
3) Arca Broderie, biroul 3, din 2019, fabricarea altor articole textile, asociat Elena Costin, soacra ministrului
4) Concept Art Event, biroul 4, din 2017, activități ale agențiilor de știri – Maria Simona Cuciureanu
5) Domeniul Arca, biroul 5, din 2019, activități suport pentru interpretare artistică (spectacole) – Raluca Alexe – 100%, Ștefan Andrei Cazacu fiind, o perioadă, administratorul firmei. Cazacu a fost angajat la Ministerul Mediului la sfârșitul anului 2019, în funcția de consilier. Înainte a fost consilier la cabinetul de deputat al lui Costel Alexe. Unul dintre oamenii de casă ai ministrului
6) Royal Concept, biroul 7, din 2019, obiect de activitate restaurante, asociat Elena Livia Bibire (50%) cu Cătălin Andrei Tudosă (50%), soți

Acuzaţii grave la adresa ministrului Mediului, Costel Alexe. 1,6 milioane de avize pentru transport de material lemnos în 5 luni