Cel mai mare cutremur din România, din 2022. Seismul de 4,4 s-a produs duminică după-amiază, în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

16 ian. 2022, 16:22
Cel mai mare cutremur din România, din 2022. Seismul de 4,4 s-a produs duminică după-amiază, în Vrancea

Acest cutremur a avut loc la o adâncime de 140 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

Sâmbătă, în zona seismică Vrancea s-au produs trei cutremure, două în judeţul Buzău cu magnitudini de 3,7, respectiv 3,3, şi unul în judeţul Vrancea, de 3,5 pe Richter.

Citeşte şi Cutremur în Grecia, la Muntele Athos. Magnitudinea seismului a fost 5,4

De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Citeşte şi Cutremur puternic, de 6,7, în Indonezia. Clădirile înalte din capitala Jakarta au început să se clatine VIDEO

Pe teritoriul Romaniei, nivelul hazardului seismic este determinat de prezenta mai multor zone seismogene cu potential distructiv. Cea mai importanta, atat din punct de vedere al energiei seismice eliberate, cat si al ariei distrugerilor provocate, este sursa de cutremure majore de adancime intermediara (60 – 200 km), localizata la curbura Carpatilor Orientali – regiunea Vrancea, scrie INFP.

Regiunea Vrancea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesică.