Avertisment ANAF. Ce se întâmplă dacă nu ţi-ai declarat veniturile

ANAF urmează să stabilească din oficiu contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată de persoanele fizice, preluate în administrare din 1 iulie 2012 de către autoritate, care nu depun formularul 600, se precizează într-un proiect de ordin, lansat recent în dezbatere publică pe pagina sa de internet.

11 mart. 2014, 13:21
Avertisment ANAF. Ce se întâmplă dacă nu ţi-ai declarat veniturile

Conform documentului, Fiscul urmează să-i identifice pe cei care nu au depus formularul 600 pe baza unei proceduri specifice, din care vor fi excluse însă anumite categorii de contribuabili, scrie avocatnet.ro. După aceea, organul fiscal va calcula din oficiu CAS şi va emite formularul 640, al cărui model este de asemenea propus spre aprobare prin proiectul de ordin.

De la inceputul lunii iulie 2012, casele de pensii au predat organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. 

Citeşte şi SCHIMBĂRI MAJORE în privinţa PENSIILOR: Apar conturi individuale de economisire şi un nou pilon de pensii

Incepand cu 1 iulie 2012, contributiile la pensii datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor. Pentru a-si plati CAS, persoanele fizice care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii au obligatia sa-si declare veniturile care reprezinta baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, la organul fiscal competent, prin depunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600).

Citeşte şi Nu toţi salariaţii sunt obligaţi să plătească CAS. În ce situaţii nu trebuie să achiţi contribuţia la pensii

Concret, aceasta declaratie trebuie depusa de urmatoarele persoane, mentionate in Codul fiscal:

– intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale

– membrii intreprinderii familiale

– persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice

– persoanele care realizeaza venituri din profesii libere

– persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Totusi, in cazul in care contribuabilii, preluati in administrare din 1 iulie 2012 de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, nu depun formularul 600, organul fiscal trebuie sa stabileasca din oficiu sumele datorate de catre acestia.

Citeşte şi GHID ANAF: Ce contribuţii plătesc la stat persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în 2014

Pentru a realiza acest lucru, Fiscul a lansat recent in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice. De asemenea, prin acelasi proiect de act normativ se propune si adoptarea formularului 640 – Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice, cod 14.13.02.17, a Notificarii pentru nedepunerea Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, cod 14.13.07.12, precum si a Referatului privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata.

Vezi mai multe amănunte aici.