Avertisment despre decăderea educaţiei, lansat de unul dintre cei mai bogaţi români. „Mama a fost profesoară. Statutul profesorului în societate a scăzut foarte mult”

Statutul profesorilor din România a scăzut în ultimii 30 de ani, fapt ce a dus şi la diminuarea performanțelor calității absolvenților şi concomitent cu o creștere a procentului analfabeților funcționali. Asta consideră președinte executiv eMAG, care cere guvernanţilor o reformă profundă a sistemului educațional.

29 sept. 2021, 00:06
Avertisment despre decăderea educaţiei, lansat de unul dintre cei mai bogaţi români. „Mama a fost profesoară. Statutul profesorului în societate a scăzut foarte mult”

Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG, a lansat un avertisment despre decăderea educaţiei, în cadrul conferinței online „Educația și schimbarea paradigmei economice – Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat”.

„Cred că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional și plecat de jos în sus, plecat de la bază, de la grădiniță sau chiar înainte, cu reforma curriculei, a rolului profesorului în societate”, a declarat Iulian Stanciu, președintele executiv al eMAG, potrivit Edupedu.ro.

foto: stirileprotv.ro

Directorul executiv al Emag a afirmat că este nevoie de o reformă a sistemului de educație din România, care să înceapă chiar înainte de grădiniță, pe motiv că statutul profesorilor a scăzut în ultimii 30 de ani

„Știu și din familie, că mama a fost profesoară, am fost înconjurat de profesori toată viața, statutul profesorului în societate a scăzut foarte mult în ultimii 30 de ani. Profesorul ar trebui pus undeva sus pentru că el ne aprinde lumina, de la primii ani de viață până la 50-60 de ani, și reflectat asta și prin statut și prin salarii, salarii mai bune”, a precizat Iulian Stanciu.

Citeşte şi: România nu este pregătită pentru sistemul online de învăţământ. Cîmpeanu: Nu avem conţinut digital pentru toate disciplinele

Avertisment despre decăderea educaţiei, lansat de unul dintre cei mai bogaţi români. „Am văzut o creștere a procentului analfabeților funcționali”

Referitor la pregătirea digitală, Iulian Stanciu a amintit că România ocupă locul 27 și că este necesar ca elevii să se pregătească încă de la 9-10 ani, în școală.

„Avem mult de crescut, suntem pe locul 27. Pregătirea digitală ar trebui făcută și în școală, de la 9-10 ani, dar și în rândul forței de muncă și al persoanelor vârstnice pentru a fi incluse în noua economie”, a afirmat CEO al Emag.

Mai mult, Iulian Stanciu a punctat că societatea românească a fost afectată de plecarea specialiștilor din țară și de scăderea performanțelor calității absolvenților.

„Eu m-am uitat la testele PISA și am văzut o creștere a procentului analfabeților funcționali. Avem o scădere față de 2008 la citire, la matematică, la științe. Aceste lucruri ar trebui să le inversăm și cred că prin investițiile pe care le vom face în infrastructură, că vorbim de infrastructură digitală, fizică, pentru educație, avem o șansă foarte mare în fața noastră în următorii ani”, a mai spus Stanciu.

Președintele executiv al eMAG a amintit de faptul că „oamenii vin din școală învățați să aplice niște șabloane”, iar angajatorii au nevoie „de oameni creativi. Valoarea adăugată se bazează pe creație locală, pe greșeală, de dezbatere”.

Iulian Stanciu (46 de ani) este fondatorul companiei Emag şi are o avere estimată la circa 200 de milioane de euro.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Examenele naţionale se vor susţine, indiferent de condiţii, cu prezenţă fizică