Avertisment: fructele și legumele din marile hypermarketuri sunt stropite cu substanțe toxice. Sfatul medicului

Toate fructele din legumele din marile lanțuri de magazine conțin pesticide, deci otrvături care dacă ajung în organism, declanșează diverse boli. Medicii avertiează românii asupra pericolelor și oferă sfaturi practice, pentru a preîntâmpina situațiile nefericite. 

04 apr. 2023, 12:08
Avertisment: fructele și legumele din marile hypermarketuri sunt stropite cu substanțe toxice. Sfatul medicului

Medicul Radu Țincu susține că alimentele „stropite” sunt în toate magazinele. Practic, aceasta este „noua normalitate”.

„În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile.

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe.

De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp.

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate”, a declarat medicul, la Antena 3.

Efectele pesticidelor – pe termen scurt

greață/ stări de vomă
diaree
pierderea cunoștintei
spasme
tuse
slăbiciune mare

Efectele pesticidelor – pe termen lung

cancer
Parkinson
Alzheimer
sterilitate
modificari genetice
astm
ADHD
depresie
anxietate

„Trebuie să spunem faptul că pesticidele se acumulează la nivelul țesutului gras, astfel încât este bine să evităm, spre exemplu, pielea animalelor cu țesutul celular subcutanat.

Nu e un mit faptul că dacă mâncăm, de exemplu, pui, ar fi bine să eliminăm nu doar din perspectiva colesterolului pielea, dar și din perspectiva acumulării de pesticide în țesutul subcutanat al acestor animale.

(…)

Dacă mâncăm un măr nespălat de la noi din curte, nu se întâmplă nimic din perspectivă toxicologică. Se poate întâmpla din perspectivă infecto-contagioasă. Pe suprafața acestor fructe și legume sunt o serie de bacterii şi virusuri care pot să producă enteroviroze, pot să determine apariția unor reacții digestive cu greață, dureri abdominale sau diaree.

Chiar și hepatita se poate transmite dacă aceste fructe și legume nu sunt spălate. Este foarte important să le spălăm. Oricât de biologic le-am cultiva în grădina noastră trebuie să spunem că există poluanți din aer care ajung în sol. Deci chiar dacă le cultivăm la noi în curte este bine să le spălăm, pentru că în acest fel reducem cantitatea de substanțe toxice care există pe suprafața lor.

În concluzie, când mergem la piață de sărbători să fim atenți să cumpărăm din mai multe tipuri, din mai multe țări, mai ales că am văzut că și alte țări folosesc pesticide. Să le spălăm foarte bine sub jet de apă, să curățăm coaja atunci când este posibil acest lucru.

Dacă vorbim de carne să evităm grăsimile, pentru că în grăsimi se acumulează pesticide și să fim atenți la termenul de valabilitate”, a mai avertizat medicul Radu Ţincu.

La nivelul UE sunt omologate aproape 1.000 de pesticide, însă în România sunt verificte doar 200.