Avertisment îngrijorător! Există o tulpină a coronavirusului mult mai contagioasă decât cea de bază

Oamenii de știință americani au identificat o nouă tulpină a coronavirusului, care pare a fi mai contagioasă decât cea de bază, scrie Los Angeles Times. Aceasta ar fi apărut în Europa în luna februarie a acestui an și a ajuns în partea de est a Statelor Unite ale Americii, spun cercetătorii de la Laboratorul Național Los Alamso.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 17:52
Avertisment îngrijorător! Există o tulpină a coronavirusului mult mai contagioasă decât cea de bază

Tulpina, care pare să fi devenit dominantă în luna martie, are proprietatea de a se răspândi foarte repede și provoacă vulnerabilitate la a doua infectare. Cercetătorii au precizat că au simțit nevoia unei avertizări urgente, pentru ca medicamentele și vaccinurile dezvoltate la nivel mondial în această perioadă să fie eficiente și împotriva noii tulpini.

Indiferent de locul în care a apărut noua tulpină, aceasta a infectat rapid mult mai multe persoane decât tulpinile provenite din Wuhan, China. În doar câteva săptămâni, această tulpină a fost predominantă în unele țări, spun oamenii de ştiinţă. Această predominanţă nu înseamnă altceva decât că este mai contagioasă decâtt tulpina originală.

Citeşte şi Au apărut gadgeturile care te protejează de coronavirus. Blochează particulele nocive

Totuşi, cercetările nu indică faptul că noua tulpină ar fi mai letală decât cea iniţială. Însă autorii studiului au descoperit că, pe un eșantion local de 447 de pacienți, ratele de spitalizare erau aproximativ aceleași pentru persoanele infectate cu tulpina mutantă a virusului ca în cazl celor infectaţi cu virusul de bază.

Chiar dacă noua tulpină nu este mai periculoasă decât celelalte, ar putea totuși să complice eforturile de a ţine sub control pandemia. O problemă ar fi faptul că persoanele care au dezvoltat imunitate la tulpina originală a virusului ar putea să nu fie imune şi la această mutaţie.