Avertisment OMS: Pandemia covid-19 este ”departe de a se fi terminat”

Comitetul le cere totodată statelor ”să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgenţă” de către OMS.

27 oct. 2021, 13:16
Avertisment OMS: Pandemia covid-19 este ”departe de a se fi terminat”

Pandemia covid-19 este ”departe de a se fi terminat”, subliniază Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă ţările să recunoască toate vaccinurile omologate de către agenţia ONU, relatează AFP.

Acest Comitet de Urgenţă privind covid-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, se reuneşte din trei în trei luni pentru a face bilanţul situaţiei.

Managerul de criză al OMS, despre restricţiile din România: „Felicităm Guvernul că a decis să pună în aplicare măsuri mai dure”
În urma ultimei sale reuniuni, săptămâna trecută, Comitetul a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că ”s-au înregistrat progrese mulţumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva covid-19 şi unor tratamente, însă analiza situaţiei şi modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”.

Acesta este comitetul care l-a sfătuit, după cea de a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgenţa sanitară publică la nivel internaţional – cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.

Şeful OMS, declaraţie curioasă despre sfâşitul pandemiei. „Se va termina când lumea va alege să-i pună capăt”
Comitetul anunţă în declaraţia publicată marţi că a decis, săptămâna trecută, ”în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraodinar care continuă să dăuneze sănătăţii populaţiilor din întreaga lume, prezntă un risc de răspândire internaţională şi de perturbare a trafcului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”.

În recomandările pe care le face statelor, Comitetul se opune – din principiu – prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaţionale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume.

Comitetul le cere totodată statelor ”să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgenţă” de către OMS.

Până în prezent, OMS a omologat două vaccinuri cu ARN mesager – Moderna şi Pfizer-BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti – Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson şi diverse versuni ale Astrazeneca-Oxford.

O decizie este aşteptată foarte curând cu privire la vaccinul antocovid Covaxin dezvoltat de către laboratorul indian Bharat Biotech.