Avertismentul BNR: Dinamica salariilor din economie reprezintă un motiv de preocupare

Banca Națională a României vine cu un nou avertisment după ce a decis să păstreze dobânda cheie la nivelul de 7%. Experții BNR susțin că măsurile fiscale adoptate, dar și viitoarele politici fiscale duc la creșterea inflației.

08 apr. 2024, 16:03
Avertismentul BNR: Dinamica salariilor din economie reprezintă un motiv de preocupare

BNR a subliniat că există incertitudini considerabile în ceea ce privește execuția bugetară, precum și impactul noii legi a pensiilor.

”Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei inflației continuă să decurgă totuși din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar și din evoluția cotației țițeiului.

Citește și: Ce dobânzi oferă băncile româneşti pentru depozite în lei. Care este oferta cea mai avantajoasă de pe piaţă în 2024

Totodată, incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, având ca surse, pe de o parte, execuția bugetară din primele două luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE. Dinamica salariilor din economie reprezintă un motiv de preocupare.

Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze însă și războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa, îndeosebi din Germania. Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice și ale înăspririi condițiilor economice și financiare pe plan internațional”, a transmis BNR.

Citește și: Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ce se întâmplă cu banii angajaţilor la stat