Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ce se întâmplă cu banii angajaţilor la stat

Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a făcut o declarație importantă referitoare la recalcularea salariilor bugetarilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a subliniat că legea salarizării unice trebuie să rezolve problema de sustenabilitate a cheltuielilor de personal bugetar.

06 apr. 2024, 16:14
Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ce se întâmplă cu banii angajaţilor la stat
Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ce se întâmplă cu banii angajaţilor la stat

Marcel Boloş, anunţ de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ministrul a precizat importanța evaluării calității serviciilor publice în contextul numărului de personal bugetar. Într-o intervenție la Digi24, Marcel Boloş a declarat că legea salarizării unice, în cadrul PNRR, trebuie să ofere soluții pentru această problemă.

„Dacă privim ca procent al cheltuielilor de personal în total cheltuieli, suntem pe locul trei sau patru la nivelul Uniunii Europene şi aici cred că problema care se pune este ce livrăm cu acest număr de personal bugetar din perspectiva calităţii serviciilor publice. Păi tocmai ce avem o lege a salarizării unice la care, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem angajamentul de a o duce la bun sfârşit. Şi această lege a salarizării unice ar trebui să rezolve şi problema de sustenabilitate a cheltuielilor de acest fel”, a declarat Marcel Boloş.

Întrebat cum va rezolva legea salarizării unice problema de sustenabilitate a cheltuielilor de personal, ministrul a menționat că este încă prematur să ofere un răspuns clar la această întrebare.  Totodată, el a subliniat că recalcularea salariilor nu va duce la scăderi salariale, iar soluțiile vor fi găsite în cadrul legei salarizării unice, şi a adăugat că se lucrează la simulări și impactul bugetar al legii.

„Nu vor scădea salariile, nu s-a pus problema din acest punct de vedere. Cred că soluţia o să o vedem în Legea salarizării unice, pentru că în momentul de faţă se lucrează la această simulare şi la impactul bugetar pe care legea salarizării unice îl are în totalul cheltuielilor publice şi vom găsi un răspuns dat de către experţi, recomandări cel puţin, pe care le vor face experţii. Noi am avut un început de reformă pe care îl continuăm şi acum, cu termene”, a adăugat şeful de la finanţe.

Citeşte şi: Ce este salariul minim european. Când se va implementa şi cât vor creşte salariile în România

Despre succesul acestei reforme, ministrul a afirmat că este prematur să se discute despre impactul reorganizării, deoarece legea a intrat în vigoare recent și este necesar un timp pentru a evalua efectele.

Marcel Boloș a subliniat că este necesar curajul pentru a continua reforma și a menționat că soluțiile vor veni odată cu legea salarizării unice. Ministrul a recunoscut că reforma într-un an electoral este dificilă, dar este esențială pentru îmbunătățirea serviciilor publice ale statului.

„Acum, ca să fiu foarte onest din punct de vedere al continuării acestei reforme, va trebui să vedem, cum spuneam, ce soluţii se vor prezenta prin legea salarizării unice şi dacă va fi cazul să avem curajul să continuăm această reformă necesară pentru serviciile publice ale statului, pentru că aici judecata oamenilor este una corectă: ce eforturi facem şi calitatea serviciilor”, a mai spus Marcel Boloş.