Avertismentul cumplit al unui reputat epidemiolog. Noua variantă Covid-19 va deveni rapid dominantă: „Va lovi ca un uragan!”

Michael Osterholm, un reputat epidemiolog american, a declarat că autoritățile din SUA trebuie să încerce să preîntâmpine pericolul prezentat de noua tulpină britanică a virusului, mai contagioasă, şi să grăbească actuala campanie de vaccinare.

01 feb. 2021, 20:32
Avertismentul cumplit al unui reputat epidemiolog. Noua variantă Covid-19 va deveni rapid dominantă: „Va lovi ca un uragan!”

Michael Osterholm, epidemiolog şi expert în boli infecțioase, susţine că varianta britanică a Covid-19 va deveni cea dominantă în SUA în următoarele luni și că va lovi ca un uragan.

Avertismentul cumplit al unui reputat epidemiolog

Michael Osterholm, director al centrului de boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota, a făcut parte din echipa de tranziție a lui Joe Biden pe tema Covid-19 şi crede că SUA trebuie să se pregătească pentru o perioadă dificilă. „Creșterea ce va avea loc cel mai probabil din cauza acestei noi variante din Anglia se va petrece în următoarele șase până la 14 săptămâni”, a spus Michael Osterholm la NBC. Avertismentul vine într-un moment în care numărul total al infectărilor confirmate în SUA a depășit 26 de milioane, iar cel a deceselor a trecut de 440.000.

Trafic cu certificate false de teste negative Covid-19, vândute în aeroporturi. Avertisment de la Europol pentru toţi pasagerii

„Vine ca un uragan!”, a avertizat expertul, care a îndemnat noua administrație de la Casa Albă să se miște cât mai repede cu campania de vaccinare și să administreze măcar prima doză, în special persoanelor de peste 65 de ani. „Încă mai vrem să administrăm două doze tuturor, dar cred că acum, în așteptarea acestei creșteri, trebuie să administrăm prima doză cât mai multor persoane de peste 65 de ani, pentru a reduce efectele severe ale bolii și numărul de morți care vor avea loc în următoarele săptămâni”, a spus Michael Osterholm.

Cum a ajuns România de la „ciuma Europei” la o ţară cu un număr de infectări COVID-19 în scădere. Explicaţia unui expert în sănătate

În ultima săptămână, în SUA au fost vaccinate în medie 1,3 milioane de persoane pe zi. În total, până în prezent, în SUA au fost administrate 31,8 milioane de doze de vaccin. Tulpina britanică a fost identificată pentru prima dată în SUA la sfârșitul lui decembrie, dar experții cred că ea era prezentă în țară încă din octombrie. Pfizer/BioNTech și Moderna au anunțat că vaccinurile lor funcționează în cazul tulpinei britanice, dar că sunt mai puțin eficiente în fața variantei din Africa de Sud.

Veşti proaste de la OMS

Organizația Mondială a Sănătății a anunţat că numărul ţărilor şi teritoriilor în care se găseşte în prezent varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie se ridica la 70 pe 25 ianuarie, cu 10 mai mult decât pe 12 ianuarie. Varianta sud-africană care, la fel ca şi cea britanică, este mult mai contagioasă decât virusul SARS-CoV-2 iniţial, continuă să se răspândească şi este prezentă acum în 31 de ţări şi teritorii, cu 8 ţări mai mult, a precizat OMS.