Avertismentul experţilor: cea mai populară băutură din România este şi cea mai periculoasă

Potrivit specialiştilor de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Sănătăţii Populaţiei, consumul de bere creşte semnificativ riscul de accident vascular cerebral hemoragic, informează jurnalul „Neurobiology”.

10 nov. 2022, 12:37
Avertismentul experţilor: cea mai populară băutură din România este şi cea mai periculoasă

În scopul studiului, experţii au studiat obiceiurile alimentare a 26.000 de oameni. Rezultatele au arătat că alcoolul în general creşte riscul de hemoragie cerebrală cu 50%. Cu toate acestea, cifra diferă în funcţie de tipul de alcool consumat.

Cinci băuturi alcoolice pe lună au crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 29% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 76%. Cinci doze de alcool sunt egale, de exemplu, cu cinci shot-uri de vodcă sau două halbe şi jumătate de bere.

Potrivit cercetătorilor, berea este cea mai dăunătoare băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia creşte riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 21% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 73%, potrivit Exquis.

Vin

Vinul, pe de altă parte, nu are niciun efect asupra funcţiilor creierului şi asupra sănătăţii organului în ansamblu. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază că alcoolul, indiferent de tipul său, trebuie consumat în cantităţi limitate.

Două tipuri de accident vascular cerebral

Specialiştii amintesc că există două tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic, care este mai rar, dar cu o rată a mortalităţii mai mare, şi ischemic.

Un accident vascular cerebral hemoragic este cauzat de o ruptură a unui anevrism cerebral sau o scurgere de sânge dintr-un vas cerebral slăbit.

Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge care transportă sânge la creier este blocat de un tromb (cheag). Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru acest tip de accident vascular cerebral.

Citeşte şi: Culiţă Sterp, anunţ cutremurător după ce a plecat cu familia în Albania, să cânte la o nuntă: „Trăgeau ăia cu pistoalele în aer… Doamne ferește”