Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel după relaxarea restricţiilor după 15 mai. Noi reacţii grave la COVID-19

Mulți dintre pacienții care au fost infectați cu coronavirus pot avea nevoie de o perioadă de recuperare chiar și de două sau trei luni după infectare, avertizează profesorul Adrian Streinu Cercel.

RomaniaTV.net
16 mai 2020, 07:58
Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel după relaxarea restricţiilor după 15 mai. Noi reacţii grave la COVID-19

Profesorul dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național „Matei Balș”, a vorbit despre efectele grave ale COVID-19 asupra unor pacienţi, dar şi despre tratamentul pe care aceştia îl primesc în România.

„Cei care fac Covid-19 pot să facă și determinări secundare la nivel encefal și să genereze encefalite, care apoi necesită perioade de recuperare de 2-3 luni de zile. Noi suntem într-un context epidemic cât se poate de larg în care toată lumea învață. Știm enorm de multe date, am putut să le coroborăm cu alte infecții virale care aveau un tablou asemănător”, a declarat profesorul Adrian Streinu Cercel, la Antena 3.

Citeşte şi: Marcel Vela: Bătălia cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei depinde de noi

Medicul a vorbit și despre Remdesivir, medicamentul folosit de multe ţări în cazul infecţiei cu coronavirus. Remdesivir este folosit şi în România.

„Pe patru pacienți s-a folosit Remdesivir până acum și azi pe al cincilea. Sunt mult mai bine acum. Toate aceste terapii nu sunt spectaculoase, dar dacă obțin o îmbunătățire de 20% de pe o zi pe alta e wow.

Această terapie se dă numai la pacienți care sunt ventilați mecanic. Așa e protocolul la noi. Când va veni și protocolul de la OMS, atunci vom avea o administrare mai mare a acestui preparat. Dar în momentul de față, avem pe pacienți care sunt severi și care necesită ventilație. Avem doza completă pentru fiecare pacient în parte”, a spus profesorul Streinu Cercel.

CORONAVIRUS. Alexandru Rafila, avertisment pentru români: Nu încercaţi să cumpăraţi Remdesivir de pe internet