Marcel Vela: Bătălia cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei depinde de noi

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat că revenirea la o viaţă cât mai normală depinde de fiecare dintre noi. Ministrul le-a mulţumit românilor pentru felul în care au respectat cerinţele autorităţilor în starea de urgenţă și le-a cerut să facă acest lucru în continuare.

RomaniaTV.net
16 mai 2020, 05:00
Marcel Vela: Bătălia cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei depinde de noi

„Această bătălie cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei este mai aproape sau mai departe, în funcţie de fiecare dintre noi. Rămâne la latitudinea noastră, la alegerea noastră, la decizia noastră cum să ne comportăm acum, astăzi, mâine şi în fiecare zi din viitor, pentru că acest comportament va aduce mai aproape sau mai departe normalitatea şi viaţa de dinainte”, a spus Marcel Vela.

Citeşte şi: Când se reia transportul internaţional de persoane cu microbuzul. Marcel Vela a sunat o româncă pentru a-i da răspunsul

„Am purtat cu toţii pe umeri o responsabilitate imensă, o purtăm în continuare, iar miza acestei bătălii a fost şi este cel mai de preţ dar al fiecărei zilei: sănătatea. Toate îşi pierd valoarea atunci când omul pierde sau îşi pune în pericol sănătatea. Cu acest lucru în minte, avem datoria de a ne înarma în fiecare zi cu responsabilitate faţă de noi, faţă de cei dragi, cu responsabilitate faţă de întreaga comunitate”, a adăugat el.

Marcel Vela a primit pe Facebook un mesaj de la o femeie care-i spunea că îi este dor de viaţa de dinainte de pandemie, de o cafea bună la o terasă elegantă, de o întâlnire cu prietenii şi-l întreba dacă viaţa va mai reveni la normal.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Am văzut microbuzele cu oameni înghesuiţi. M-am gândit la terase. Unde e riscul mai mare?”

”Şi mie îmi este dor de viaţă de dinainte, de viaţă normală. Cred că depinde de fiecare dintre noi cum ne construim viitorul. Ca să ne construim un viitor normal, trebuie acum să avem un prezent extrem de responsabil. Cu siguranţă viaţa nu va mai fi ca înainte pentru că acest coronavirus schimbă multe din regulile sociale de comportament, din regulile medicale, dacă vreţi, dar cred că suntem cu toţii pregătiţi moral, fizic, social, la un moment dat, să acceptăm că trecem într-o nouă eră, într-o nouă etapă”, a răspuns Marcel Vela.

Ministrul a afirmat că pandemia de coronavirus ar putea fi momentul de trezire la realitate, iar această realitate dură poate fi şi frumoasă.

”Mă refer aici la faptul că putem fi solidari, că ne preocupă cel de lângă noi, că suntem o naţiune, nu suntem doar un popor, suntem o naţiune puternic, la faptul că ne putem bucura de fiecare zi. Poate ne gândim acum că frumuseţea este lângă noi, că avem peisaje extraordinare, că poate noi nu am văzut toată România. (…) Eu vin din Caraş-Severin unde este cea mai frumoasă cascadă din lume, unde există băi termale, există păşuni alpine, rezervaţii naturale, tot felul de daruri pe care Dumnezeu le-a dăruit oamenilor în această ţară binecuvântată. Aşadar, înainte de a ne fie dor de viaţa de dinainte, cred că trebuie să ne fie dor de noi şi să ne fie dor de România”, a mai afirmat Marcel Vela.

El a spus că peste două săptămâni ar putea fi luată o decizie în privința reluării transportului internațional cu autocare și microbuze.

„Probabil în a doua etapă de relaxare, să vedem ce se întâmplă după două săptămâni în această stare de alertă, epidemiologii vor analiza şi voi da un răspuns şi cu privire la transportul cu microbuze”, a spus ministrul.