Avertismentul medicilor chinezi: Coronavirusul s-ar putea transmite prin alimentele congelate

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) avertizează că noul coronavirus s-ar putea transmite prin intermediul alimentelor congelate. 

RomaniaTV.net
17 oct. 2020, 18:45
Avertismentul medicilor chinezi: Coronavirusul s-ar putea transmite prin alimentele congelate

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a anunţat, sâmbătă, că a detectat și izolat coronavirus activ pe ambalaj de cod congelat în timpul eforturilor de depistare a virusului, într-un focar raportat săptămâna trecută în orașul Qingdao. 

Constatarea sugerează că este posibil ca virusul să fie transmis pe distanțe lungi prin mărfuri înghețate, au spus specialiştii chinezi. 

Autorităţile au declarat în urmă cu o săptămână că doi locuitori din Qingdao, care au fost diagnosticați inițial ca asimptomatici în septembrie, au adus virusul la un spital în timpul carantinei din cauza dezinfectării insuficiente, ducând la alte 12 infecții legate de spital.

Cu toate acestea, cea mai recentă declarație a CDC nu arată dovezi solide că cei doi lucrători din Qingdao au luat virusul de pe ambalaj și apoi au contaminat alimentele pe care l-au manipulat, a spus Jin Dong-Yan, profesor la Universitatea din Hong Kong.

CDC a declarat că nu a fost găsit niciun caz de consumator care să fi contractat virusul prin contactul cu alimente congelate și riscul ca acest lucru să se întâmple rămâne foarte scăzut.

Cu toate acestea, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a recomandat lucrătorilor care manipulează, prelucrează și vând produse congelate să evite contactul direct cu produse care ar putea fi poluate.

Personalul nu ar trebui să-și atingă gura sau nasul înainte de a scoate articole de îmbrăcăminte care ar putea fi contaminate fără să se spele pe mâini și ar trebui să facă teste în mod regulat, a spus agenția.

Înainte de ultimele descoperiri ale CDC, s-au găsit urme genetice ale virusului în unele eșantioane prelevate din alimente congelate sau din ambalaje cu alimente, dar cantitatea de virus a fost scăzută și niciun virus viu nu a fost izolat, a spus agenția, relatează Mediafax.

Citeşte şi Record de cazuri de coronavirus la nivel global: 400.000 într-o singură zi


loading...