Avertismentul medicilor pentru români înainte de Ignat. Ce efecte are carnea roşie asupra sănătăţii

Medicii susţin că produsele alimentare din carne roşie conţin nutrienţi importanţi, inclusiv proteine, vitamina B12 şi fier, dar un consum crescut ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace şi alte probleme de sănătate.

17 dec. 2022, 13:19
Avertismentul medicilor pentru români înainte de Ignat. Ce efecte are carnea roşie asupra sănătăţii
Avertismentul medicilor pentru români înainte de Ignat. Ce efecte are carnea roşie asupra sănătăţii

Avertismentul medicilor pentru români înainte de Ignat. Ziua de 20 decembrie este cea în care românii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

Medicii atrag însă atenţia că un consum mare de carne roşie 8aici intră şţi carnea de porc) poate provoca probleme de sănătate. Un regim alimentar bogat în carne roşie reduce speranţa de viaţă, crescând riscul de cancer şi boli de inimă, arata cel mai recent studiu al Facultăţii de Medicină Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, într-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, înlocuirea cărnii roşii cu peşte, pui, legume sau nuci şi alune scade riscurile cu până la o cincime!

Citește și: Carnea de porc a devenit un pericol! Românii trebuie să fie foarte atenți de unde o cumpără pentru a nu-și pune sănătatea în pericol

Desi cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate.

Astfel, unele cercetari au corelat consumul regulat de carne rosie cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv boli de inima, anumite tipuri de cancer, tulburari renale si tulburari digestive. In plus, se considera ca un consum crescut de carne rosie poate duce si la un risc mai mare de mortalitate. Pentru a complica si mai mult problema, unele studii sugereaza ca tipul de carne rosie consumat de o persoana face o diferenta enorma. Astfel, carnea neprocesata, precum muschiul de vita sau cel de porc, ar putea fi mai sanatoasa decat alte tipuri de carne. Acest lucru se poate datora faptului ca sunt neprocesate si nu contin adaos de sare, grasimi sau conservanti.

Citește și: Carnea „crescută” în laborator este la un pas să devină realitate. Când va ajunge pe mesele oamenilor

„Carnea rosie poate fi consumata in continuare, ca parte a unei diete echilibrate, insa alegeti felii subtiri, fara grasime si folositi metode mai sanatoase de gatit, precum gratarul. Daca mancati carne procesata precum bacon, sunca, carnati sau burgeri de mai multe ori pe saptamana, inlocuiti-le cu alte surse de proteine precum peste, pui, fasole sau linte”, a recomandat un nutritionist de la British Heart Foundation.

La sfarsitul lunii februarie, guvernul britanic si-a schimbat recomandarile in ceea ce priveste carnea rosie – pe zi, nu trebuie sa consumam mai mult de 70 de grame, sau 500 grame pe saptamana!