Carnea de porc a devenit un pericol! Românii trebuie să fie foarte atenți de unde o cumpără pentru a nu-și pune sănătatea în pericol

Doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, ceea ce face carnea de porc să fie cel mai căutat aliment. Însă, oamenii trebuie să aibă grijă de unde o cumpără.

06 dec. 2022, 10:31
Carnea de porc a devenit un pericol! Românii trebuie să fie foarte atenți de unde o cumpără pentru a nu-și pune sănătatea în pericol
Carnea de porc poate fi periculoasă dacă nu este cumpărată de unde trebuie

Din cauza prețurilor tot mai mari, masa de Crăciun va fi puțin mai săracă anul acesta. Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar carnea de porc este foarte căutată de toți românii, însă, aceștia trebuie de unde să o cumpere pentru a nu își pune în pericol sănătatea.

Analiștii au anunțat că sezonul acesta va veni cu o nouă scumpire la carnea de porc, așa că oamenii caută să o cumpere cât se poate de repede. Aceștia apelează și la anunțurile de pe internet, unde găsesc prețuri mai mici decât în magazine. un kilogram de carne de porc achiziționat online costă între 15-20 de lei. Întradevăr este mai ieftin, dar, pe de altă parte, este și foarte periculos pentru sănătate.

Citește și: Carnea de porc Mangalița, noua vedetă în meniul de Crăciun. Cât costă un kilogram de ceafă

Carnea de porc nu se cumpără online

Flaviu Nicoară, directorul Direcției Sanitar Veterinară din Timiș, le recomandă consumatorilor să cumpere carnea numai din magazinele autorizate. Produsele vândute online nu sunt controlate sanitar-veterinar. Despre aceste produse nu se știe nici dau au fost testate pentru trichineloză.

Cei care cumpără de la producătorii locali trebuie să le ceară acestora avizele și actele de conformitate pentru carne de porc pe care o vând. Autoritățile sunt în alertă din cauza pestei porcine în Timiș, iar inspectorii ANSVSA fac deja controale, inclusiv pe internet.

„Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea omului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat”, a declarat Falvius Nicoară.

Citește și: Veşti proaste pentru români, se anunţă un nou val de scumpiri. Cât va costa carnea de porc de Crăciun

Prețurile vor exploda

Costel Stanciu, președintele ANPC, spune că țara noastră asigură doar 15-20% din necesarul de carne de porc din piața internă, restul fiind adusă din import. Asta face ca prețurile din marile lanțuri de magazine să crească prețurile în perioada următoare.

„Nu este exclus și de sărbători să se întâmple același lucru având în vedere procentul mare de importuri. Nu trebuie să ne grăbim, s-au rupt, să spun așa niște prețuri la carnea de porc în viu, între 10 și 15 lei pe kilogram, prin sacrificarea animalului se mai adaugă 20%, ajunge cam 20 de lei kilogramul”, a spus președintele ANPC.