Avertismentul medicului Adrian Marinescu: Trebuie să ne gândim că fiecare persoană de lângă noi poate fi infectată

Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș din Capitală susține că familia și prietenii sunt principalele elemente de transmitere a coronavirusului.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 12:51
Avertismentul medicului Adrian Marinescu: Trebuie să ne gândim că fiecare persoană de lângă noi poate fi infectată

”Din păcate, riscul cel mai mare e legat de persoanele pe care le cunoaștem. Aici e greu de intervenit. Tot ceea ce înseamnă întâlnirea oamenilor acasă, e un risc real. În raport cu cei care, de obicei, coborâm garda și nu prea respectăm măsurile de prevenție. În plus sunt căminele de îngrijire pentru persoanele vulnerabile, asta s-a mai discutat și, de asemenea, locurile de muncă. Sunt riscuri reale” , a declarat medicul.

Citește și: BILANŢ coronavirus 3 noiembrie. Recorduri absolute în România. 7.733 cazuri noi COVID în 24 de ore. 120 morti, 970 la ATI

Medicul susține că măsurile trebuie să fie mai stricte. Acesta susține că fiecare persoană de lângă noi poate fi infectată cu coronavirus și reprezintă un risc de infecție.

”Din păcate e destul de greu de intervenit, intervenția se face la nivelul zonelor roșii, cum e Capitala și probabil, în mod punctual, măsurile ar trebui să fie mai stricte. Asta ține și de fiecare dintre noi. Riscul îl cunoaștem, știm exact cum se transmite virusul și depinde doar de noi. De exemplu, cercul de prieteni să fie restrâns, una este familia și alta este familia extinsă. Probabil ar trebui să ne gândim că fiecare persoană de lângă noi poate să fie infectată și să reprezinte un risc de infecție și pentru noi” , a declarat acesta.

”E destul de greu de a găsi variante de măsuri restrictive care să nu însemne lockdown. Dacă o să fie o creștere explozivă, presiunea e mare la nivelului medical și putem lua o soluție pe moment. Doar că acea variantă rezolvă problema doar pe un interval de timp, pe două săptămâni sau o lună, și tot celelalte măsuri pot susține și asigura stabilitatea”, a conchis Adrian Marinescu.

Când trebuie să ne testăm pentru COVID

„De fiecare dată când avem o simptomatologie respiratorie sau digestivă și ne gândim că ar putea să intre în discuție o infectare cu coronavirus e clar că trebuie să fie și testare. Este clar că e nevoie de testare pentru toți cei care au simptome și e nevoie ca acești oameni să fie monitorizați prin intermediul medicului de familie. De câte ori e vorba de lipsa de gust și miros, dureri musculare și simptomatologie de gripă, trebuie să ne testăm”, a declarat Marinescu.