Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Nu dați copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!”. Motivul pentru care este interzis în 120 de țări

Novocalmin este un supozitor care scade rapid temperatura la copii, dar puțini știu că nu se administrează copiilor sub 4 ani. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, explică de ce medicamentul a fost interzis în cazul copiilor sub această vârstă.

18 apr. 2022, 15:27
Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Nu dați copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!”. Motivul pentru care este interzis în 120 de țări
Avertismentul medicului Mihai Craiu: "Nu dați copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!"

Avertismentul medicului Mihai Craiu. Novocalmin este un supozitor care scade rapid temperatura, motiv pentru care este folosit de foarte mulţi părinţi. Puțini știu însă că medicamentul nu se administrează sub vârsta de 4 ani!

Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Nu dați copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!”. Este interzis în 120 de țări!

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, explică de ce medicamentul a fost interzis în cazul copiilor sun 4 ani. „Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume. ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor”, a spus Mihai Craiu pentru totuldespremame.ro.

Unii părinți, uneori chiar la indicația pediatrului și cu rețetă de la acesta, administrează în mod greșit copiilor mai mici de 4 ani novocalmin supozitoare. De altfel, și pe prospect se precizează că el este contraindicat sub această vârstă!

Medicul pediatru Mihai Craiu, despre simptomul care reprezintă o urgenţă majoră la copii. Testul paharului este concludent

Reputatul medic susţine că există medicamente care pot înocui cu succes novocalminul. „Dacă este o boală banală, în care ar putea să funcționeze alte antitermice, precum paracetamolul sau ibuprofenul, nu cred că este rezonabil să folosim de la bun început novocalminul. Există soluție de metamizol sodic sub formă de picături care poate fi folosită și la copiii mai mici de patru ani, conform recomandărilor ANM. Este vorba despre alvotor, și el eficient. În plus, el are un mare avantaj în fața algocalminului sub formă de fiolă: nu are gustul acela foarte neplăcut, o combinație de amar și dulce grețos pe care unii copii nu o acceptă deloc. Alvotor este permis în administrarea pediatrică, dar cu aceleași precauții: nu de la debutul febrei, iar dacă ea scade cu alte medicamente, ar fi bine să fie evitat”, a mai spus Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu închide Spitalul Virtual pentru Copii, după mai multe atacuri: „Am altele mai bune de făcut, la spitalul real”

Pentru copiii de peste 4 ani, Mihai Craiu recomandă o doză maximă de trei supozitoare:” Nu trebuie depășite trei doze din orice fel de substanță, nu doar din metamizol sodic. Partea moale a supozitorului, care este vehicul pentru substanța activă (de obicei, butir cacao), poate provoca diaree copilului în cantitate prea mare. Dacă am dat deja trei supozitoare și lucrurile nu merg bine, trebuie să mergeți la spital, unde i se va administra un antitermic intravenos”.