Avertizare cod galben de furtuni cu grindină și rafale de vânt puternic în 17 județe. Apoi revine canicula

Meteorologii anunță furtuni violente pentru Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente. A fost emisă alertă cod galben. De joi, vremea se încălzește, iar în sud revine caniculă.

16 aug. 2023, 10:13
Avertizare cod galben de furtuni cu grindină și rafale de vânt puternic în 17 județe. Apoi revine canicula

Administrația Națională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 16 august, ora 14 – 17 august, ora 06 de instabilitate atmosferică pentru Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente.

”În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emis COD GALBEN pentru intervalul 16 august, ora 10 – 16 august, ora 20 de intensificări ale vântului în estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre.

”În intervalul menționat, în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h”, potrivit ANM.

Citește și: Motivul pentru care unii români au dat drumul la centrală în august. De ce „se schimbă norii” şi ce anunţă Elena Mateescu despre valul polar al verii

 

Revine canicula în România! Informare meteo de disconfort termic ridicat, caniculă pentru 17 – 20 august

În intervalul menționat va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade și izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade.

În după-amiaza zilei de astăzi în estul și sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în ultimele săptămâni de vară. Un ciclon strică ultimele vacanţe!

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Miercuri, vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului, când probabilitate pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Temporar vântul va prezenta intensificări ziua, cu rafale în general de 40…45 km/h, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 17…20 de grade.

Joi, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să depășească
ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima
zi a intervalului (17 iulie). Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime de 18…21 de grade.