Avertizare COD GALBEN de ninsoare şi viscol începând de vineri

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat în Guvern că, potrivit informaţiilor ANM, se va menţine şi joi CODUL PORTOCALIU pentru ger, iar de vineri se va emite COD GALBEN pentru fenomene meteorologice periculoase (vânt, ninsoare viscolită).

RomaniaTV.net
01 feb. 2012, 14:34
Avertizare COD GALBEN de ninsoare şi viscol începând de vineri

Ninsorile vor începe chiar din această noapte, în Banat şi Oltenia şi vor continua joi, însă cantităţile de zăpadă vor fi reduse. De asemenea, va ninge izolat şi în Dobrogea, iar intensificările vântului vor fi mici.

Vineri, însă, ninsorile vor fi mai însemnate cantitativ, la stratul actual de zăpadă urmând să se adauge unul proaspăt, de 10-15 centimetri, îndeosebi în sudul şi sud-vestul ţării, a explicat meteorologul Silviu Grigore, la România TV. Totodată, vântul va sufla în rafale, a căror viteză nu va depăşi, însă, 40-50 km/h. La munte, în schimb, va fi vorba de viscol.

În week-end continuă să ningă în majoritatea regiunilor. Sâmbătă se înregistrează o pătrundere de masă de aer cald, iar temperaturile vor fi ceva mai ridicate, între minus 12 şi minus 2 grade, şi chiar pozitive pe litoral, unde mercurul din termometre ar putea urca până spre 2-3 grade Celsius. Datorită temperaturilor mai ridicate, precipitaţiile vor deveni mixte, ninsoarea transformându-se în lapoviţă şi, pe alocuri, chiar în ploaie, ceea ce va favoriza însă formarea poleiului.

Potrivit ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, avertizarea COD GALBEN de ninsoare va fi valabilă, cel mai probabil, începând de vineri la prânz. În cazul în care joi se vor înregistra precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, va fi emisă atenţionare de polei.

În acest context, Executivul a decis miercuri să suplimenteze cu un milion de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului bugetul Ministerului de Interne pentru asigurarea combustibilului necesar intervenţiilor în perioada următoare pentru structurile din subordine precum Jandarmerie, IGSU, Poliţie, Poliţia de frontieră.

Ninsorile revin de joi în toată ţara

După cum am mai scris, avertizarea COD PORTOCALIU de ger expira abia vineri, aşa că nici joi nu se aşteaptă o îmblânzire a frigului, maximele din timpul zilei la scara întregii ţări se încadrează între minus 16 grade in Bucovina şi în depresiuni şi minus 3 grade pe litoral, în condiţii de cer mai mult noros în toate regiunile. Ninge, dar în general slab , în sudul Banatului, în Oltenia, local în Muntenia şi doar pe arii restrânse în Dobrogea, iar în rest vorbim numai de fulguieli izolate.

VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Meteorologii anunţă că vântul se mai domoleşte începând de vineri, iar de joi temperaturile cresc uşor, însă nu vom scăpa de ninsori, care vor cuprinde treptat toată ţara.