Avertizare masivă de tsunami, după o erupţie vulcanică. Valurile au măturat deja mai multe case, imagini de groază VIDEO

Insula Tonga a fost lovită sâmbătă de valuri puternice, dar, de asemenea, a fost emisă o avertizare de tsunami pentru Fiji și Samoa Americană. Autoritățile au îndemnat locuitorii din zonele joase să se mute pe terenuri mai înalte.

15 ian. 2022, 10:15
Avertizare masivă de tsunami, după o erupţie vulcanică. Valurile au măturat deja mai multe case, imagini de groază VIDEO

Valuri puternice s-au rostogolit asupra caselor aflate de-a lungul coastei statului Tonga, după ce sâmbătă a fost emisă o avertizare de tsunami pentru întreaga națiune insulară din Pacific, în urma unei erupții a unui vulcan submarin.

Potrivit relatărilor martorilor, dezastrul natural a lovit coasta după ce vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt din nou vineri, răspândind cenuşă, aburi şi gaze la 20 de kilometri în aer, după ce a înregistrat activitate intermitentă la sfârşitul lunii decembrie.

De asemenea, a fost emisă o avertizare de tsunami pentru Fiji și Samoa Americană. Autoritățile au îndemnat locuitorii din zonele joase să se mute pe terenuri mai înalte.

Citeşte şi Rusia testează „superarme” în zona Polului Nord. „Torpila Poseidon e concepută să inunde oraşele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”

Între timp, Agenția Națională de Management al Urgențelor din Noua Zeelandă a emis o alertă națională de avertizare pentru a notifica activitatea de tsunami. „Am emis un aviz național: Activitate de tsunami în urma erupției Tonga. Ne așteptăm ca zonele de coastă din Noua Zeelandă de pe coasta de nord și de est a Insulei de Nord și a Insulelor Chatham să experimenteze curenți puternici și neobișnuiți și valuri de coastă imprevizibile”, se arată în alerta emisă.