Avertizare meteo actualizată. Meteorologii anunță ploi torențiale și vijelii. Temperaturile vor scădea considerabil, iar la munte va ninge

Vremea se răcește în mare parte din țară. Meteorologii anunță ploi moderate cantitativ, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului. La munte va ninge.

26 apr. 2023, 10:10
Avertizare meteo actualizată. Meteorologii anunță ploi torențiale și vijelii. Temperaturile vor scădea considerabil, iar la munte va ninge

Meteorologii ANM au emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 26 aprilie, ora 10 – 26 aprilie, ora 22 când sunt așteptate ploi moderate cantitativ, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

”În intervalul menționat va continua să plouă în Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și la munte, iar după-amiaza și seara vor fi averse, descărcări electrice și condiții de grindină în Muntenia și Dobrogea. Cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și izolat peste 30 l/mp.

Local și temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze de 45…55 km/h. În zona montană, îndeosebi în Carpații Meridionali și în nordul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1600 m, rafalele vor depăși 70…90 km/h și vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește și: EXCLUSIV Prognoza meteo de 1 Mai. Florinela Georgescu: „Puţin probabil să fie ploi pe Litoral, dar temperaturile vor fi scăzute”

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU MUNICIPIUL BUCUREȘTI
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara când vor fi averse și descărcări electrice. Se vor acumula cantități de apă în medie de 5…10 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade.

Citește și: Minivacanța de 1 Mai. Cu cât se închiriază o cabană pentru cinci persoane la munte. Prețul este ireal

 

Alertă cod roșu de inundații pe Bârzava, la Gătaia

Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș; 50 l/mp -la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava: 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la stația hidrometrică Gătaia și iar mâine, prin propagare până la ieșirea din țară, va ajunge la stația hidrometrică Partoș.

La această oră, se înregistrează importante creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundație). Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineață cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia. Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la stația hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendința este de creștere.

Conform prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăși coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri și presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie).