Avertizare meteo COD GALBEN de caniculă şi furtuni puternice în următoarele două zile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare cod galben de fenomene extreme în România. Vremea se menţine caldă în sudul ţării, caniculară chiar în extremitatea sudică, în timp ce în zona montană se anunţă ploi însemnate cantitativ, vijelii şi grindină.

10 aug. 2021, 10:50
Avertizare meteo COD GALBEN de caniculă şi furtuni puternice în următoarele două zile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de disconfort termic ridicat pentru zilele de 10 şi 11 august.

În sud-vestul și sudul țării, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO 10 august. Săptămână caniculară, temperaturile urcă mâine până la 38 de grade Celsius

De asemenea, a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 10 august, ora 13:00 – 10 august, ora 23:00.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali, precum și în nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

PROGNOZĂ SPECIALĂ pentru BUCUREȘTI
Vremea va fi călduroasă, caniculară mai ales în cursul zilei de marți (10 august). Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade, iar minima de miercuri dimineața va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, iar fenomene asociate instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, averse și descărcări electrice) vor fi mai probabile după-amiaza și seara.