Avertizare meteo de 1 Mai şi Paşte. Ploi şi vânt în noaptea de Înviere, praf saharian de duminică

Meteorologii au emis o avertizare meteo de vânt şi instabilitate atmosferică, valabilă de 1 MAI şi Paşte.

01 mai 2021, 12:17
Avertizare meteo de 1 Mai şi Paşte. Ploi şi vânt în noaptea de Înviere, praf saharian de duminică

Avertizare meteo de 1 Mai şi Paşte. Interval de valabilitate: 01 mai, ora 21:00 – 02 mai, ora 21:00

Avertizare meteo de 1 Mai şi Paşte

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică temporar
accentuată;

În intervalul menționat vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată; în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (01/02) îndeosebi în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, iar duminică (02 mai) în regiunile nordice, centrale și estice, precum și în zonele de munte.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, iar mai ales în Transilvania, Moldova și la munte, pe arii restrânse 30…35 l/mp.

Temporar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor îndeosebi pe parcursul zilei de duminică (02 mai), cu viteze, în general, de 45…65 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Citeşte şi Prognoza meteo în luna mai. Vreme mai rece decât normalul perioadei şi precipitaţii de Paşte, apoi temperaturile cresc

ANM: O masă de aer cu particule de praf de origine sahariană, în perioada 1 – 3 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că o masă de aer tropical, cu particule de praf de origine sahariană, avansează către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României, în perioada 1 – 3 mai. Concentraţiile particulelor de praf care vor ajunge deasupra României vor fi mult mai reduse, comparativ cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, la început în regiunile vestice şi sudice, ulterior şi în restul ţării.

„În perioada 01 – 03 mai, circulaţia aerului, preponderent din sector sudvestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. Concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, la început în regiunile vestice şi sudice, apoi şi în restul ţării”, a transmis ANM, într-un comunicat de presă.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU Bucureşti

În intervalul 01.05.2021 ORA 21:00 – 02.05.2021 ORA 21:00, vremea se va menține deosebit de caldă.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel în noaptea de sâmbătă spre duminică (01/02 mai) vor fi perioade în care se vor semnala averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor, dar și pe parcursul zilei de duminică (02 mai), când viteza la rafală va atinge 35…45 km/h. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade, iar cea maximă de 29…30 de grade.

În perioada 01 – 03 mai, circulația aerului, preponderent din sector sudvestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, la început în regiunile vestice și sudice, apoi și în restul țării.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Cum va fi vremea până pe 31 Mai

Săptămâna 03.05.2021 – 10.05.2021:

Valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele montane.

Săptămâna 10.05.2021 – 17.05.2021: Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general deicitare în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 17.05.2021 – 24.05.2021: Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în sud-vest și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această
săptămână.

Săptămâna 24.05.2021 – 31.05.2021: Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general excedentar în regiunile nord-vestice, dar și ușor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.