Avertizări de fenomene extreme pentru următoarele ore: COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, urmat de COD PORTOCALIU de caniculă. Temperaturile, aproape de recordurile absolute ale perioadei

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, două avertizări de cod portocaliu şi două de cod galben.

03 iul. 2022, 13:06
Avertizări de fenomene extreme pentru următoarele ore: COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, urmat de COD PORTOCALIU de caniculă. Temperaturile, aproape de recordurile absolute ale perioadei

Prima avertizare de COD PORTOCALIU vizează instabilitatea atmosferică accentuată şi este valabilă pe tot parcursul zilei de duminică până la ora 23:00, în zone din 19 judeţe. Potrivit meteorologilor, în zonele de munte şi în nord-vestul Olteniei vor fi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35…40 şi izolat 50…60 l/mp.

De asemenea, ANM a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 23:00, în zone din 30 de judeţe. În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal şi munte, precum şi în Transilvania şi local în Oltenia, Moldova şi nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…35 l/mp.

ANM precizează că fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala izolat şi în restul ţării.

Citeste si Vremea la extreme în România. Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii, urmat de un nou val de caniculă

O a doua avertizare de COD PORTOCALIU vizează fenomenele de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat şi este valabilă luni şi marţi, în zone din Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Potrivit meteorologilor, în zilele de luni (4 iulie) şi marţi (05 iulie), în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, ANM a emis un cod galben căldură şi disconfort termic ridicat valabil în zone din 35 de judeţe, în perioada 3 – 5 iulie.

În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Citeste si EXCLUSIV | România, lovită de canicula extremă, ploi torenţiale şi vijelii. Directorul ANM: „Temperaturile resimţite vor fi mai mari de 40 de grade”


loading...