Avioanele ruseşti şi americane au avut primul CONTACT VIZUAL în Siria

Piloții americani de pe avioanele de vânătoare F-16, care decolează din Turcia, au intrat pentru prima oară în contact 'vizual' cu avioane rusești în urmă cu două zile în spațiul aerian al Siriei, a declarat pentru CBS comandantul forțelor aeriene ale SUA, generalul locotenent Charles Brown, citat de mass-media internaționale.

07 oct. 2015, 05:57
Avioanele ruseşti şi americane au avut primul CONTACT VIZUAL în Siria

Potrivit generalului american care coordonează campania aeriană a SUA în regiune, avioanele rusești s-au apropiat la 5 octombrie de cele americane la o distanță de mai puțin de 20 de mile (peste 30 km), astfel încât piloții US Air Force i-au putut observa vizual prin camerele lor de ochire prin radare aflate la bord.

El a spus că rușii s-au apropiat cel mai mult de dronele americane. ‘Cel mai apropiat a fost la doar câteva mile de avioanele noastre teleghidate (dronele)’, a declarat Brown, ‘dar potrivit pilotului unui avion al nostru, ei nu erau mai aproape de aproximativ 20 de mile’ (32,19 km).

Brown a spus că aviația americană intenționează pur și simplu să-i ocolească pe ruși în Siria și nu crede că ei vor elimina operațiunile americane. ‘Suntem în aer mult mai des decât rușii, așa că atunci când trebuie să-i ocolim din rațiuni de securitate, vom face aceasta doar pentru o perioadă mică de timp, în raport cu numeroasele ore când suntem în aer în Irak și Siria’, a spus Brown, informează Agerpres.

Generalul american a mai spus că, în pofida acțiunilor aviației ruse, el intenționează să crească numărul atacurilor aeriene asupra pozițiilor Statului Islamic. Majoritatea raidurilor vor fi efectuate de bombardiere grele B-1 ale forțelor aeriene ale SUA, care vor trebui acum să evite avioanele de luptă ruse.

Citeşte şi Rusia dă replica la incidentul din spaţiul aerian al Turciei: Un război informaţional

Rusia a sugerat că va căuta să evite eventuale incidente în spațiul aerian al Siriei între piloți ruși și americani, au indicat marți responsabili ai Pentagonului, citați de AFP sub rezerva anonimatului. Unul dintre aceștia, vorbind în cadrul turneului european al secretarului american al apărării, Ashton Carter, a precizat că Moscova a manifestat dorința de a pune în aplicare angajamentele asumate în timpul unei prime runde de negocieri. Aceste angajamente includ alegerea limbii și frecvența radio utilizate de piloți, precum și altitudinea la care avioanele vor efectua aceste misiuni.

Oficiali americani și ruși au discutat săptămâna trecută, la cererea Rusiei, modalitățile de a evita orice potențial incident în spațiul aerian sirian în timpul misiunilor întreprinse de cele două țări, luându-și precauția să nu apară în același loc și în același timp.