Avion prăbuşit în Marea Java. Anchetatorii au reuşit să descarce înregistrările de pe una dintre cutiile negre

Anchetatorii indonezieni au anunţat vineri că au putut extrage înregistrările uneia dintre cutiile negre ale unui Boeing care s-a prăbuşit în mare cu 62 de persoane la bord.

15 ian. 2021, 14:26
Avion prăbuşit în Marea Java. Anchetatorii au reuşit să descarce înregistrările de pe una dintre cutiile negre

Înregistrările „sunt în stare bună şi acum examinăm datele”, a declarat Soerjanto Tjahjono, şeful Comitetului naţional pentru siguranţa transporturilor (KNKT), care participă la investigarea cauzei accidentului. Anchetatorii indonezieni au descărcat cu succes informaţiile înregistratorului de date de zbor (FDR) al avionului Boeing companiei Sriwijaya Air prăbuşit în mare săptămâna trecută, a precizat vineri KNKT, citat de Reuters.

FDR „are 330 de parametri şi toţi sunt în bune condiţii”, a explicat KNKT într-un comunicat, referindu-se la datele disponibile. Parametrii sunt o referinţă la cantitatea de date înregistrate de la diverse sisteme de aeronave, inclusiv traseul de zbor, viteza, puterea motorului şi configuraţiile voleţilor.

Zborul SJ 182 s-a prăbuşit în Marea Java după câteva minute de la decolarea din Jakarta cu 62 de persoane la bord pe 9 ianuarie, distrugând Boeingul Co 737-500 vechi de 26 de ani.

Citeşte şi Un cutremur de 6,2 a provocat dezastru în Indonezia. Sunt cel puţin 34 de morţi, zeci de clădiri s-au prăbuşit VIDEO

KNKT a declarat că datele FDR confirmă că ambele motoare ale avionului funcţionau când aparatul a lovit apa, aşa cum s-a constatat mai devreme pe baza examinării epavei.

Operaţiunea de căutare în mare a celeilalte „cutii negre” a avionului, înregistratorul de voce din cabina de pilotaj, continua vineri. Scafandrii forţelor navale indoneziene au recuperat încă de marţi una dintre cutiile negre ale avionului.

KNKT intenţionează să difuzeze un raport preliminar în termen de 30 de zile de la prăbuşirea avionului în conformitate cu standardele internaţionale, a declarat şeful agenţiei joi pentru Reuters.

Accidentul companiei Sriwijaya este cea mai mare catastrofă aeriană produsă în Indonezia din octombrie 2018, când 189 de persoane au fost ucise la bordul unui Boeing 737 MAX al Lion Air care s-a scufundat în Marea Java la scurt timp după decolare.

Avionul, un model Boeing 737-500, zbura spre Pontianak (Kalimantanul de Vest) când a dispărut de pe sistemele radar la scurt timp după decolarea de la Jakarta, sâmbătă în jurul orei locale 14:30 (07:30 GMT). Decolarea fusese amânată cu aproape 30 de minute din cauza ploii abundente. Zborul urma să dureze aproximativ 90 de minute.


loading...