Avion cu 298 de pasageri prăbuşit în Ucraina după ce a fost lovit de un proiectil rusesc. Moscova se retrage din consultări

Rusia a anunţat joi că îşi suspendă contactele cu Australia şi Olanda pe tema distrugerii în zbor, în iulie 2014, deasupra estului Ucrainei, a unui avion aparţinând companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17, relatează Reuters.

15 oct. 2020, 10:50
Avion cu 298 de pasageri prăbuşit în Ucraina după ce a fost lovit de un proiectil rusesc. Moscova se retrage din consultări

Ministerul rus de Externe a justificat această decizie prin faptul că investigaţiile sunt „părtinitoare şi politizate”. Zborul MH17 a fost doborât desupra estului Ucrainei la 17 iulie 2014. Avionul companiei malaysiene efectua o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur atunci când a fost atins de o rachetă trasă de pe tertoriul aflat sub controlul rebelilor proruşi.

Tragedie aviatică, un avion ucrainean s-a prăbușit în Iran. 176 de persoane şi-au pierdut viaţa VIDEO

Niciunul dintre cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului nu a supravieţuit.

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, din care fac parte Australia, Ucraina, Malaysia şi Belgia, a conchis în mai 2018 că bateria care a fost folosită în acest tir aparţine celei de-a 53-a Brigăzi ruse de rachete antiaeriene. Proiectilul tras era un BUK de concepţie rusă, au stabilit anchetatorii.

Rusia dezminte orice implicare. Patru suspecţi – ruşii Serghei Dubinski, Oleg Pulatov şi Igor Ghirkin şi ucraineanul Leonid Harcenko – sunt judecaţi în contumacie din martie, în Olanda.